Hatvanmilliárdos nyereség a jegybankban

Magyar Nemzeti Bank tavaly 65,5 milliárd forint nyereséget ért el, több, mint tízszer annyit, mint 2008-ban – ismertette az adatokat szerdán Simor András jegybankelnök.

Ehhez azonban hozzátette, hogy az eredmény értéke és mértéke nem az MNB sikerességének mérőszáma. Árfolyamváltozásból 136,7 milliárd nyeresége, a kamatokból viszont 54,4 milliárdos vesztesége keletkezett.


Nem a jegybank működésének mérőszáma az, hogy mekkora nyereséget ér el – hangsúlyozta Simor András szerdán annak kapcsán, hogy 2008-hoz képest 5,5 milliárdról 65,5 milliárdra nőtt az MNB nyeresége. A végső eredményre olyan tényezők hatnak ugyanis, amelyeket csak részben vagy egyáltalán nem tud befolyásolni, illetve amelyek alakulásakor nem az MNB haszna a szempont, például az alapkamat kialakítása.

Tavaly óriási, 136,7 milliárd forint haszna származott az MNB-nek devizaárfolyamokon. Ennek oka az, hogy a forint árfolyama főleg az év első felében igen gyenge volt, az akkor az Európai Unióból érkezett 2,7 milliárd euró kölcsönből 1,2 milliárdot forintra váltottak át, ami nyereséget eredményezett. Az 54,5 milliárdos kamatveszteség oka pedig lényegében éppen ennek fordítottja: az MNB a devizatartalékot döntően forintforrásból finanszírozza, a forint kamata pedig jóval magasabb a devizahozamoknál. Tavaly 4500-ról 7700 milliárd forintra nőtt a devizatartalék, ami alacsonyan kamatozik.

A keletkezett 65 milliárdos nyereséget a tulajdonos kormány nem utalja a költségvetésbe, hanem tartalékba helyezi arra az esetre, ha megváltozott körülmények miatt vesztesége lenne a jegybanknak. Ezt ugyanis a tárgyévet követő esztendőben a büdzsének meg kell térítenie, ami növeli az államadósságot és a költségvetés hiányát. Az MNB úgy számol, hogy idén 69 milliárdos vesztesége lesz, de ezután a tartalék összegével együtt sem lesz kiegyenlítési kötelezettsége a költségvetésnek.

Az MNB a működési kiadásokat is igyekezett megfogni, tavaly csaknem egymilliárddal 2008-hoz képest. Költségei 2006 óta reálértéken 20 százalékot meghaladó mértékben, 5 milliárd forinttal csökkentek, idén 400 millióval kevesebb pénzt költenek a tavalyinál. A létszám 2009 és 2011 között 14 százalékkal mérséklődik.
– Független Hírügynökség –