Hatvanhat település nem kaphat jelzáloghitelt megyénkben

Nyíregyháza – Az ország csaknem 400 településén ezentúl nem fogadja el az OTP Bank a hitelek ingatlanfedezetéül a házakat – értesült az RTL Híradó.   Töltse le a “feketelistát”:

15:40: „Kockázatos” kisközségek feketelistája

– Ma reggel már azzal fogadták a hiteligénylőket, hogy a lakóhelyük III. osztályú besorolása miatt nem is kérjenek hitelt, mert úgysem nem kapnak. Csaknem négyszáz magyarországi településen ugyanis nem fogadja el a jelzáloghitel fedezetként az ingatlant a legnagyobb magyar bank és lakáshitelt sem nyújt az ott élőknek. Az OTP feketelistájára 66 szabolcs-szatmár-bereg megyei község került fel. Legtöbbjük a szatmári és a beregi térségben található. A listán olyan kisközségek vannak, amelyek néhány száz, illetve alig több mint 1600 lelkes települések. A minősítés során több mutatót is figyelembe vettek – pl.: hány házat építettek, illetve vettek a községben, mennyien élnek ott –, de azt már nem vizsgálták, mekkora távolságra van a falu a megyeszékhelytől.

A bank szemével

A pénzintézet szerint indokolt a szigorú fedezetértékelési rendszerük.  Egyébként pedig szó sincs indokolatlan megkülönböztetésről, csak szigorodtak a kockázatkezelési elveik, s nem fogadnak el forgalomképtelen ingatlanokat fedezetként. Állítólag más bankok is terveznek ilyen lépést, azaz valamilyen szempontrendszer alapján kizárnak majd embereket a hitelezésből.

Pontosan ezért nem érti a Nyíregyházától mindössze 25 kilométerre lévő Besenyőd polgármestere, hogyan kerülhettek fel a listára. – Felháborító ami történt és tiltakozunk ellene, mert ezzel tönkreteszik a falut – fogalmaz Laskai TibornéBesenyőd polgármestere.  A 713 lakosú faluban sok a fiatal, tavaly féltucat szoc.pol-os ház épült, de vannak olyan családjaink is, akik a megyeszékhely paneljét hagyták ott a besenyődi házért – érvel a polgármester. – Ha nem lesz jelzáloghitelezés nálunk, hogyan fognak itt lakást venni a családok, miből fognak építkezni? Ez teljes mértékben visszaveti a fejlődésünket – mondja. A döntés a település működőképességére is hatással van, hiszen az önkormányzati ingatlanokat sem fogadják el fedezetként, akkor munkabérhitelhez sem juthat a település – jegyzi meg.

– Mélységesen felháborít az, hogy ez a lista van és mi is rákerültünk! Miért vagyunk mi hitványabb emberek mint mások? – kérdez vissza Balogh Zoltán. Nagyar polgármestere szerint ez negatív diszkrimináció és a halmozottan hátrányos településeket még hátrányosabbá teszi. Éppen most hívott az egyik lakos, hogy a hiteleit szerette volna egyesíteni jelzáloghitellé és nem fogadták el az ingatlanát fedezetül – említi a falu első embere. Ezzel megfojtják Nagyarban az ingatlanforgalmat, nullára fog lemenni, pedig vannak eladó lakások és vevők is lennének, de így esélytelenek – fogalmaz Balogh Zoltán. – Több bank is udvarolt nekünk, de mert lassan 20 éve nagyon jó a kapcsolatunk a bankkal kitartottunk – folytatja.  Eddig a rövid lejáratú hitelekhez elfogadták fedezetként az önkormányzati ingatlanokat, nagy baj lesz, ha ezt is megszüntetik. – A lista miatt akár az ombudsmanhoz is lehetne fordulni – véli a polgármester, de első lépésként azt fogja kezdeményezni, hogy a kistérség érintett önkormányzatai közösen lépjenek fel e megkülönböztetés ellen.

Beregdaróc polgármestere viszont úgy látja, hogy ez a gazdasági válság miatt hozott döntés, ami csupán átmeneti állapot, napról napra változik a helyzet. Dr. Révész Ferencné szerint a beregdaróciakat nem érinti a döntés, mert ők nem ennél a banknál intézik pénzügyeiket.  Az önkormányzat számlavezetője viszont az OTP, de a polgármester úgy érzi, hogy a korrekt, csaknem két évtizedes kapcsolat miatt a bank nem fog elzárkózni az elől, hogy előreláthatólag decemberben hitelt folyósítson az önkormányzatnak.

9:00: A legtöbb ilyen falu – összesen 126 – Borsodban van, ám Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem áll rosszl: nálunk 66 ilyen település van. Az ingatlanközvetítő cégek szerint hamarosan szigoríthat a többi bank is.

Az RTL Híradó információi szerint az OTP három csoportba sorolja a településeket, az alapján, hogy mennyire adhatók el az ingatlanok. Ahol a legkevésbé, azokon a településeken ezután nem fogad el ingatlanfedezetet az OTP. Így az ott élők a banknál sem lakáshitelt, sem más jelzáloghitelt nem tudnak felvenni. Az OTP elismerte, hogy szigorítanak, de a részletekről nem beszélnek.

A nemzetközi pénzpiaci hatások és a reálgazdasági folyamatok miatt a hitelfelvétel feltételein szigorítottunk – mondta az RTL HíradónakIllés Zoltán, az OTP Lakossági Igazgatóság ügyvezetője.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő 66 település térbeli megoszlása (a képre kattintva letöltheti a listát!):

 

Az egyik ingatlanforgalmazó szerint az ügyfelek egy részét nemsokára a többi bank is kizárhatja a hitelezésből.

Jelenleg egy bankról tudni még, amelyik szigorított a hitelkondíciókon, a finanszírozási arányt csökkentették a hitelfelvételnél. Más bankok még nem tettek ilyen lépéseket, de hírek szerint erre készülnek – mondta az RTL HíradónakBánhegyi Attila, a Remax Centrum ügyvezetője.

Hamarosan keressük a nyíregyházi OTP-t, valamint a 66 településből néhányat megkérdezünk a témáról.

Kapcsolódó cikkek: