Hatvan program tíz nap alatt a Zempléni Fesztiválon

A fesztivál korábbi sajtótájékoztatóján az egyik fellépő, a Corpus Harsonakvartet
A fesztivál korábbi sajtótájékoztatóján az egyik fellépő, a Corpus Harsonakvartet - © Fotó: ÉM
Miskolc – A péntek esti sárospataki nyitóhangversennyel kezdetét vette a 27. Zempléni Fesztivál.

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye idén tizenhét településre jut el, a programok között pedig komolyzenei- és jazzkoncertek, táncelőadások, operettbemutatók és kiállítások szereplenek.

Színes kínálat

A Budapest Jazz Orchestra három koncertet is ad, ezzel indítva el 20 éves jubileumi évadát. Augusztus 11-én, szombaton a Tokaj Fesztiválkatlan a XX. század rockműfaját megidézve a Queen, a Fonográf és az Illés-együttes slágereiből válogat sztárvendégeivel, Polyák Lillával és Szörényi Leventével, de a fesztivál ideje alatt még Sárospatakon és Sátoraljaújhelyen is fellépnek.

A sátoraljaújhelyi városháza udvarán a barokk zeneirodalom két csúcskompozíciója: Vivaldi A négy évszak című műve és Az úrhatnám szolgáló, Giovanni Battista Pergolesi maradandó alkotását viszik színre, amit az épület dísztermében portugál hangulatú Kávéuzsonna követ a Kalmár Panni Trió közre­működésével.

Szerencsen a Rajkó Művész­együttes kétórás Strauss-­gálaműsorral lép fel és ezzel egy időben Sárospatakon a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamara­zenekar műsorán klasszikus és romantikus slágerdarabok szerepelnek. Mozart Esz-dúr Kürtversenyének szólistája Zempléni Szabolcs, nemzetközi hangversenytermekben is jól ismeret kürtművész lesz. Utóbbi városban idén sem marad el a Borterasz a Makovecz-téren, ahol ingyenes koncertekkel várják a látogatókat.

Sárospatak várossá nyilvánításának ötvenedik évfordulóját is a Zempléni Fesztivállal ünneplik, a rendezvény záróhangversenyén a Magyar Állami Operaház Zenekara lép fel Medveczky Ádám vezényletével.

Idén is megrendezik a települési tematikus fesztiválnapokat is, augusztus 11-én Tarcalon, 12-én Mádon, 18-án Tolcsván várják az érdeklődőket. A Nemzeti Táncszínház szervezésében pedig a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával 16-án Tokajban, 17-én pedig Sárospatakon két kortárs táncestet láthatnak a nézők.

A tíznapos rendezvény egyik legnagyobb szabású előadását a Tokaj Fesztiválkatlanban tartják, augusztus 17-én Kálmán Imre: Marica grófnő című operettjét mutatják be.

További információ: www.zemplenifesztival.hu.

ÉM-EJ


José Cura (fehér ingben): Szeretem Magyarországot!
Tokaj - Az argentin operaénekes, José Cura koncertezett a Fesztiválkatlanban. A negyedik tenorként is emlegetett művész az ismert operák áriái mellett számos könnyűzenei feldolgozással is megörvendeztette a közönséget. Mintha egy család lennénk José Cura a 21. század tenorsztárjaként én...

Tóth Vera a koncerten
Tokaj - Az első hazai kereskedelmi televízióban futó tehetségkutató győztese, Tóth Vera és zenekara koncertezett a Tokaj Fesztiválkatlanban. Az énekesnő sajátjai mellett Dés László műveit, Cserháti Zsuzsa és Whitney Houston legismertebb dalait adta elő a közönségnek. A Fesztiválkatlan teátrum...