Hatvan éve alapították meg Pakisztánt és hatvan éve szabadult fel India

Kedden hatvan éve, hogy megalapították Pakisztánt és hatvan éve szabadult fel India a brit gyarmaturalom alól. A két ország között szinte az első pillanattól kezdve feszült a viszony, elsősorban területi viták miatt.

Pakisztán fővárosában, Iszlamabadban kedden reggel díszlövésekkel köszöntötték a jeles napot. Az ünnepet beárnyékolja az országban uralkodó mély politikai válság. Pervez Musharraf elnök hétfő esti beszédében arra kérte az embereket, hogy a még idén kiírandó parlamenti választásokon a mérsékelt erőket támogassák, és ne adjanak esélyt az iszlám terroristáknak. Az elnök közölte, sem az al-Kaida, sem más terrorista alakulat nem használhatja akcióihoz kiindulási pontként Pakisztánt.

A Mahatma Ghandi által vezetett békés tüntetések hatására 1947 augusztusában vonultak ki a britek a Brit Indiai Császárság területéről. A császárság megszűnt, a terület kettévált a hinduk lakta rész lett Indiáé, a muzulmánok pedig Pakisztán néven alakítottak új országot. A kettéválást szinte azonnal fegyveres konfliktusok követték a vitatott Kasmir és Dzsammu tartományok birtoklásáért. A konfliktus India és Pakisztán között azóta is tart.