Háttal fordítják Moszkvának egy ukrán uralkodó szobrát Csernyihiv városában

Kijev – Moszkvának háttal, teljes 180 fokkal fordítják el Bohdan Hmelnickij, a 17-ik századi zaporizzsjai kozák hetman, ukrán uralkodó és hadvezér szobrát az észak-ukrajnai Csernyihiv városában – jelentették csütörtökön ukrán és orosz hírportálok.

Az 1648-1657 között uralkodó Hmelnickijt Ukrajnában nemzeti történelmük kiemelkedő alakjának tekintik, szinte minden nagyobb településen, így a fővárosban is van a nevét viselő utca vagy tér, számtalan szobra áll országszerte. Ukrán történészek szerint noha kiváló hadvezér volt, zavaros és megfontolatlan politikát folytatott. Legnagyobb hibájának az ukránok azt róják fel, hogy az Ukrán Fejedelemséget hozzácsatolta az orosz cári birodalomhoz, így országa az oroszok “brutális uralma” alá került, és többször feldúlták a tatárok is.

Arról, hogy Hmelnickij szimbolikusan fordítson hátat Moszkvának, Csernyihiv városvezetése döntött. A szobor elfordítása 700 ezer hrivnyába, azaz csaknem 7,5 millió forintba kerül. A “művelet” végrehajtása után a kozák hetman 2,5 méter magasságú, 3,2 méter magas, hengeres tégla talapzaton álló emlékműve arccal a főtér és a Pjatnicka templom felé fog nézni.

– MTI –