Friss hírek

2007.12.30. 06:22

ÉV VÉGI ÖSSZEFOGLALÓ: Sport 2007 - november

<p>Talmácsi világbajnok lett. Kovács Ági doppingügybe keveredett. Milliókkal tartoznak a bíróságnak Annus Adriánék. Történelmi győzelmet aratott a Liverpool. Újabb botrány Olaszországban. Nehéz világbajnoki selejtezőcsoportot kapott a felemás évet záró magyar labdarúgó válogatott. A Fehérvár nyerte az őszi Ligakupát. Nem jutott ki az Eb-re Anglia. Sportesemények 2007 novemberéből.</p>

TALMÁCSI VILÁGBAJNOK
Történelmet írt novemberben Talmácsi Gábor, miután első magyarként megnyerte a 125 kcm-es gyorsasági motoros világbajnokságot. Talmácsi az utolsó, valenciai futamnak tíz pont előnnyel vágott neki csapattársa és legfőbb riválisa, Hector Faubel előtt. A futam hihetetlen küzdelmet hozott, a két klasszis végig fej-fej mellett körözött a pályán. A csatát végül Faubel nyerte, Talmácsi pedig a második lett, ami azt jelentette, hogy ő nyerte a világbajnokságot.

KOVÁCS ÁGI DOPPINGBOTRÁNYA
Doppingügybe keveredett Kovács Ági olimpiai, világ és Európa-bajnok úszónő. A magyar sportolótól nem tudtak elég vizeletmintát venni az ellenőrök, és mivel Kovács Áginak el kellett sietnie egy rendezvényre, a vizsgálat félbeszakadt. A Magyar Antidopping Csoport ezért később feljelentette a sportolót a Magyar Úszó Szövetségnél, és fegyelmi eljárást kezdeményeztek ellene. A mintavételt a feljelentés napján megismételték, ahol minden rendben történt, később pedig kiderült, Kovács Ági nem doppingolt. A MÚSZ november közepén, rendkívüli ülésén úgy döntött, nem tiltják el Kovács Ágit és felmentették a vádak alól a kiváló sportolót. December elején pedig a nemzetközi szövetség, a FINA is hasonlóan döntött, így mindkét szervezet tisztázta Kovács Ágit a doppingügyben.

NEM FIZETTEK A NEHÉZATLÉTÁK
November végén derült ki, hogy milliókkal tartozik a doppingvétségen ért két magyar nehézatléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert a Nemzetközi Sportbíróságnak. A két sportolót még az athéni olimpia után tiltották el, ezért fordultak a bírósághoz, a tárgyalást azonban elvesztették, így nekik kellett megfizetni a több millió forintos perköltséget. Annus és Fazekas valamennyit törlesztettek a pénzből, a NOB azonban a Magyar Olimpiai Bizottsághoz fordult a fennmaradó tartozás miatt. A MOB előbb a nemfizetés miatt megvonta a Magyar Atlétikai Szövetség pekingi akreditációját, később pedig átvállalta az atléták tartozását, amit majd megpróbálnak házon belül elintézni.

A LIVERPOOL TÖRTÉNELMI GYŐZELME
Történelmi győzelmet ért el a Bajnokok Ligájában az angol Liverpool csapata. Az ötszörös győztes klub 8-0-ra verte a török Besiktas együttesét egy csoportmérkőzésen. A BL-ben eddig még sohasem aratott csapat ilyen különbségű győzelmet.

ÚJABB OLASZ FUTBALL BOTRÁNY
Újabb olasz futballbotrány robbant ki, miután november 11-én egy rendőr agyonlőtt egy Lazio szurkolót egy Arezzo melletti autópálya-pihenőben. A pihenőhelyen a Juventus és a Lazio szurkolói verekedtek össze egymással, ezt látta meg egy rendőrtiszt. A rendőr állítása szerint leadott egy figyelmeztető lövést, majd futni kezdett, miközben újra elsült a fegyvere, ez a lövés találta el a békésen üldögélő Gabriele Sandrit. Az eset pontos körülményeit még most sem lehet tudni, a vizsgálat szerint azonban a rendőr célzott lövést adott le az autóban ülő Sandrira, ezért jelenleg emberöléssel gyanúsítják.
A hír hallatán országszerte fordultak a rendfenntartók ellen a huligáncsoportok. Több mérkőzést elhalasztottak, az Atalanta-Milan találkozó pedig pár perc után félbeszakadt, miután a szurkolók áttörték a kerítéseket és a rendőrökre támadtak. A legsúlyosabb incidensek Rómában történtek, ahol az ősi rivális AS Roma és Lazio szurkolótáborok együtt randalíroztak az utcákon. Az eset után a belügyminisztérium betiltotta a jegyeladást és az utazást a vendégszurkolók számára.

NEHÉZ CSOPORTBA KERÜLT MAGYARORSZÁG
November végén a dél-afrikai Durban városában kisorsolták a labdarúgó világbajnokság selejtező csoportjait. A magyar válogatott az első csoportban kapott helyet, ellenfelei Portugália, Svédország, Dánia, Albánia és Málta lesznek.

A FEHÉRVÁRÉ AZ ŐSZI LIGAKUPA
A Fehérvár együttese nyerte a magyar Ligakupa őszi kiírását. A székesfehérvári gárda a döntő első mérkőzésén 3-0-ra nyert hazai pályán, míg a visszavágón csak 2-1-re kaptak ki a Diósgyőrtől, így ők nyerték az őszi sorozatot.

NEM JUTOTT KI AZ EB-RE ANGLIA
Nem jutott ki a jövő évi, svájci-osztrák közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra Anglia válogatottja. A háromoroszlánosoknak az utolsó csoportmeccsükön egyetlen pont is elég lett volna a továbbjutáshoz, Beckhamék azonban 3-2-re kikaptak a Wembley-ben Horvátországtól. Az óriási bukás után az angol szövetség azonnal menesztette Steve McLaren vezetőedzőt. A világbajnoki selejtezőknek már az olasz Fabio Capellóval vágnak neki az angolok.

FELEMÁS ÉVET ZÁRT A MAGYAR VÁLOGATOTT
Magyarország is elvesztette utolsó, már tétnélküli csoportmérkőzését. A magyar csapat a Puskás Ferenc stadionban 2-1-re kapott ki az Eb címvédő Görögországtól. Várhidi Péter kapitány együttese így igencsak felemás évet zárt, ugyanis több kiugró eredményének köszönhetően visszanyerte a szurkolók bizalmát, de hatodikként végzett a csoportjában, amely az eddigi legrosszabb helyezés a magyar foci történetében. A válogatott ennek ellenére egy év alatt 26 helyet lépett előre a FIFA világranglistáján, és jelenleg az 50. helyen áll, amelyre évek óta nem volt példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!