Hatszázan haltak meg idén eddig balesetekben

Csaknem hatszáz ember vesztette már életét ebben az évben az ország útjain történt balesetekben – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzéséből. Az év első félévében egyébként 9500 karambol történt, ez a szám némileg magasabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Tíz százalékkal nőtt azonban azoknak a baleseteknek a száma, amelyeket ittas sofőrök okoztak: 100 ütközésből 14 hátterében áll az alkohol. Továbbra is a legtöbb tragédiát a gyorshajtás, illetve az elsőbbség meg nem adása okozza.

Idén januártól júniusig 9500 olyan baleset történt az ország útjain, amelyben valaki megsérült, ez 2 százalékkal magasabb az előző évhez képest. Több volt viszont a haláleset a – tavalyi adatokhoz képest 15 százalékkal -, a karambolok 6 százaléka ugyanis úgy végződött, hogy valaki életét vesztette, az esetek több mint felében a vétlen fél. Idén eddig 595-en haltak meg a karambolokban, 3800-an súlyosan és 8600-an könnyebben sérültek meg.

A hazánk útjain történő balesetek száma bár 1998 és 2000 között csökkent, azóta azonban évről évre növekszik. A karambolok 64 százalékát személyautók, csaknem tizedét-tizedét kerékpárosok és teherautók, 7 százalékát pedig a gyalogosok okozták. A balesetek leginkább amiatt történtek, mert a vezetők túl gyorsan hajtottak, vagy nem adták meg az elsőbbséget.

A KSH adatai szerint leginkább keresztirányban haladó járművek ütköztek, a második leggyakoribb balesettípus pedig a gyalogosgázolás. Ez utóbbinak 8 százaléka végződött halállal.

Az autópályákon nagyjából ugyanannyi karambolt történt az elmúlt hat hónapban, mint tavaly ugyanekkor. A sztrádákat külön vizsgálva azonban már eltérő a kép: az M1-esen 30 százalékkal nőtt, míg az M7-esen 40 százalékkal csökkent. Az autópályákon egyébként 10 sérültből 4 külföldi volt.