Hatszáz áldozat az észak-koreai áradásokban

Legalább hatszáz ember meghalt, vagy eltűnt az Észak-Koreát sújtotta áradásokban, közölte szombaton a kommunista állam hírügynöksége. A hírügynökség jelentése szerint az ország gazdasága minden területen súlyos károkat szenvedett.

Az ország központi statisztikai hivatalának adatai szerint több ezren sérültek meg az áradásokban, ami majdnem negyedmillió család házát rongált meg, és százezer embert tett hajléktalanná. Majdnem egymillió embert érintett közvetlenül a természeti katasztrófa. Több mint nyolcezer középület – iskolák, kórházak és óvodák – és ezernél is több gyár és bánya szenvedett károkat.

A hírügynökség jelentése szerint kétszázezer hektárnyi termés pusztult el közvetlenül az aratás előtt a már amúgy is élelmiszerhiánnyal küzdő országban. Észak-Koreának az áradások előtt is húsz százalékkal kevesebb élelem állt rendelkezésére a szükségesnél.

Súlyos gondokról számolt be a hírügynökség az ország iparában is. Több tucat transzformátorház került víz alá, megsérültek a vízerőművek, és az áramtermelésben nagy szerepet játszó szénbányák is súlyos károkat szenvedtek: több százezer tonna szenet mosott el a víz. A közlekedést több száz tönkrement út és vasúti pálya nehezíti, a földcsuszamlások legalább kétszáz helyen tették járhatatlanná a síneket.Sporthírek