HATÁRHELYZET – Torlódás van a szerb és az ukrán határszakaszon

Megkezdődött a roham a határátkelőknél, az ukrán, szerb és román vendégmunkások nagy része most indul vissza Nyugat-Európába. A szerb és az ukrán szakaszon átlagosan egy órát vesztegelnek a járművek a Magyarországra való belépéskor, a romániai határállomásokon folyamatos a forgalom, és egyelőre nem kell többet várni fél óránál Hegyeshalomnál sem az Ausztria felé utazóknak. Az utazók jelzése alapján a jövő hétvégén is torlódás várható a határon, mert sok vendégmunkás csak akkor utazik majd vissza szabadságáról.

Az osztrák-magyar határon, Hegyeshalomnál a kilépő forgalomban még nem kell hosszasan várakozni a nem uniós sávokban, legfeljebb 20-30 percet. Az uniós sávok forgalma folyamatos, nincs fennakadás sem a kilépő, sem a belépő forgalomban. Ha 1 óránál több lesz a várakozás Hegyeshalomnál, az autósok jobban teszik, ha a rajkai, a kópházi, a fertődi vagy a soproni átkelőt használják. Ezek az elmúlt napokban is beváltak, csupán néhány percig tartott a ki- és belépés – tudta meg a Független Hírügynökség Tímár Zoltántól, a Határőrség szóvivőjétől.

A szerb-magyar határon, Röszkénél több mint egy órát kell várakozni belépéskor, Szerbia felől több kilométeres a kocsisor. Ez várhatóan éjszaka is így lesz a szerb vendégmunkások miatt, sőt a váraokozása a két-két és fél órát is elérheti. Kerülni Tompa vagy Hercegszántó felé érdemes.

A román-magyar határon nincs fennakadás, mindkét oldalon fél órán belül át lehet haladni. Ez annak köszönhető, hogy Románia is az Európai Unió tagja január elsejétől, és így egyszerűbb a határátkelés.

Az ukrán-magyar határon egyébként is mindig zsúfoltak az átkelők. Most Záhonynál még nincs komoly torlódás, de kedden és szerdán már lehet, akár 5-6 órás várakozással. Hétfőn kora este Beregsuránynál egy órát vesztegelnek a járművek belépés előtt, ugyanez a helyzet Tiszabecsnél is. A várakozási idő várhatóan tovább nő Ukrajnánál, kerülőút errefelé nincs.

A határátkelőkön várhatóan szerda délre szűnnek meg a sorok. Sok vendégmunkás azonban még pihen a héten, és csak hétvégén megy vissza Nyugat-Európába dolgozni. Emiatt számít szombat és vasárnap is torlódásra a szerb, az ukrán és az osztrák szakaszon a Határőrség.Sporthírek