Hátrányos helyzetű fiatalok filmjét mutatják be szerdán Kőbányán

Budapest, 2012. május 9., szerda (MTI) – Szeresd Kőbányát, szeresd a családod! címmel mutatják be csütörtökön délelőtt a kőbányai Gém utcai Komplex Általános Iskola és Intézményei tanulóinak filmjét a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ színháztermében, a filmben a gyerekek nem csak szereplőként, de alkotóként is közreműködtek.

A Szeresd Kőbányát, szeresd a családod! mozi alkotói, szereplői, operatőrei a X. kerületi iskola 12-17 éves, halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyerekei voltak. A tanulók tanulási nehézségekkel, beilleszkedési zavarokkal küzdenek. A diákok egy éven keresztül a “tanító város” gondolata mentén néhány elhivatott és kreatív pedagógus közreműködésével, Buzás Kálmán szakmai vezetése mellett, pályázati forrásból finanszírozott személyiségfejlesztő és azonosságtudat-erősítő programot vittek végbe. A projekt vezérmotívuma egy film elkészítése volt, amelyet Kőbányáról forgattak. Ebben a feladatban a készítőknek a helytörténeti ismeretek mellett, alapvetően saját maguk, családjuk és közvetlen környezetük megismerése volt a cél, továbbá a filmkészítés speciális ismeretanyagát is elsajátították – tájékoztatták az MTI-t közleményben a szervezők.

“Szem előtt tartottuk, hogy a gyermekek fejlődésének lényeges mozzanata az identitástudat, a nemzeti hovatartozás tudata, az önkép, a jövőkép, a történelmi tudat és a vallási és kulturális identitás kialakulása. Különös tekintettel fontos ez kerületünkben, Kőbányán, ahol az 1960-as évektől kezdődő lakosságcsere még inkább talajveszetté tette a most felnövekvő harmadik generációt. Azonban, ha egy kőbányai gyermek vagy felnőtt tudja, hogy többek között itt volt az első Forma-1, vagy itt találták fel az autót és az eozinmázas porcelánt, majd ezt elmesélheti otthon, vagy társaságban, máris egy kötődéssel több jut neki, és még több a szeretett városrésznek” – fogalmazott Búzás Kálmán pedagógus, várostörténész.

A program egy év alatt valósult meg. A bemutatógálát – a gyerekekhez és pedagógusokhoz alkalmazkodva – csütörtökön 8.30 és 11.00 között tartják a Kulturális Központ színháztermében. A gyerekek kedvéért küllemében egy valódi díjkiosztó filmgálát mintáznak majd a szervezők, ahol a diákok átveheti az Aranykő-díjat, hogy az később munkájukra és hovatartozásukra emlékeztesse őket.

– MTI –