Hátráltatja az eső az aratást

A búza betakarításának nagy részén már túl vannak
A búza betakarításának nagy részén már túl vannak - © Fotó: ÉM
Borsod-Abaúj-Zemplén – A tavasz és az idei nyár időjárása nem kedvezett igazán a kalászosoknak és a gazdáknak.

Az országban nagyon változatos képet mutat az időjárás, és annak következményei az agráriumban. A búza betakarításával ennek megfelelően van, ahol már majdnem végeztek, míg akad olyan terület is, ahol még nagyon az elején tartanak az aratásnak.

Gyengébb termés

Így például Zala megyében, ahol múlt pénteken még csak a búza betakarításának 12 százalékánál tartottak, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ottani, megyei elnöke a termésátlagról sem tudott igazán jót nyilatkozni, 4,8 tonnát számoltak hektáronként.

Ettől sokkal jobb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplénben, tudtuk meg a kamara itteni elnökétől, Taskó Józseftől.

– A hét eleji felmérés szerint a búza betakarításának a 85-90 százalékán túl vagyunk, tehát a nagy része már a tárolókban van, de azért még van kint búza a földeken. A folyamatos eső hátráltatta a munkát, de ettől nagyobb baj, hogy nem volt megfelelő jó idő, amikor kellett volna, így sajnos a mennyisége és a minősége nem a legjobb, de azért meglesz a kenyérre való – magyarázta Taskó József.

Az őszi árpát már korábban betakarították, elfogadható eredménnyel. A tavasziból még van kint a földeken, de az elnök azt mondja, nagyon gyenge lett a termés. Van, ahol még szedik a borsót is, viszont a repcét már minden gazda learatta.

Aszályos rész is van

Az agroinform.hu azt írta a múlt hétvégén, csapadékeloszlás tekintetében elég változatos képet mutat az ország. Általában véve csapadéknyom és 20 milliméter közötti mennyiség hullott a múlt héten, de a Dunántúlon többfelé, valamint a délkeleti országrészben ennél jóval több esett. Ugyanakkor vannak területek, melyeket ismét elkerült a csapadék, így a Nyírség, a Hajdúság, a Hernád mente, a Mezőföld és a Kiskunság egyes részein csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és az aszály jelei mutatkoznak.

Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nemcsak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is. A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön illetve északkeleten is sáros a talaj, a Körösök mentén ismét megjelent a belvíz.

A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A csapadék által nem érintett tájakon azonban komoly gondot okoz a szárazság, a repedezett talaj.

– HI –