Friss hírek

2009.09.22. 08:33

Moratóriumot kérnek a szocilaisták a Fidesztõl

<p>A szocialisták arra kérték hétfõn a parlamentben a fideszes politikusokat, hogy nemzetközi fórumokon vállaljanak önkéntes moratóriumot a magyar gazdasági kérdéseket illetõen. Tóbiás József (MSZP) szerint ugyanis a Fidesz külföldön hamis látsztot kelt a magyar kormánynak a hitelválsággal kapcsolatos lépéseirõl. Ez pedig, mint mondta, árt Magyarországnak, árt az árfolyamoknak, és árt a hiteleseknek is.</p>

Tóbiás József napirend elõtti felszólalását a banki magatartáskódexnek szentelte. Ez a kódex szerinte hozzájárul a pénzintézetek és a hitelesek közös és arányos felelõsségvállalásának kialakulásához, és gátolja az egyoldalú banki szerzõdésmódosításokat. Arra kérte a kabinetet, hogy e kódexhez hasonló elvárási normákat léptessen életbe a vállalkozások védelme érdekében is.

Katona Tamás, a pénzügyi tárca államtitkára reagálásban közölte, hogy az õsz folyamán a kormány törvényjavaslatot terjeszt az Országgyûlés elé a fogyasztóknak nyújtott hitelek kacsán és módosítatni kívánja a hitelintézeti törvényt is. A politikus közölte, hogy a banki magatartáskódexhez eddig 13 pénzintézet csatlakozott. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan a többi bank is kapcsolódik az elvárási normákat tartalmazó dokumentumhoz..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!