Hatodik borverseny Miskolcon

A médiadíjat Suga István (balra) vette át Buzafalvi Győző szerkesztőtől
A médiadíjat Suga István (balra) vette át Buzafalvi Győző szerkesztőtől
Miskolc – A Kistokaj-Mályi Hegyközség szombaton rendezte meg VI. borversenyét Miskolcon, amelyen első alkalommal adták át az Inform Média Kft. által alapított médiadíjat.

Éles Gábor, a Kistokaj-Mályi Hegyközség elnöke örömmel jelentette be, hogy borversenyük az esztendők során nemzetközivé vált. A bormustrára 127 borral nevezettek között egyre több a Szlovákiából jelentkezett bortermelő is. Dr. Kormos Vilmos, a Miskolc városi önkormányzat osztályvezetője a szőlőtermelők ígényeségét, a kulturált borfogyasztás által terjesztett derűt, kultúraközvetítőt és a barátságot köszöntötte a megnyitójában.

Szente Imre, a Bükki Borvidéki Tanács elnöke, a zsűri főelnöke a 2006-os kedvező időjárás rendkívüli eredményeire hívta fel a figyelmet. Hozzátéve: a bor folyékony csók, amelynek első élvezete után bizony újra forrón óhajtjuk avagy durván elvetjük a következő találkozás élményének lehetőségét. A jó évjárat következtében most viszont magasabb lett a bor alkoholtartalma, ami az ízeket kicsikét elnyomta. A vörösborok viszont színanyagban nagyon gazdagok lettek.

Végül is 127 nevezett bor került a bormustra négy zsűrije elé. A legtöbb a Bükkaljáról, de voltak nevezők a Tokaj-Hegyaljáról és a szomszédos szlovákiai borvidékekről, így Szepsiből és Királyhelmecről is, a borbarátságot és a viadal nemzetközi jellegét erősítve.

Mediadíj

A Szendrei Mihály pincéjében megtartott hagyományosan borsmustra most első alkalommal a médiadíjjal is gazdagodott.

A három szakmai zsűri mellett ugyanis az Inform Média Kft. kezdeményezésére médiazsűri is díjazta a legjobb borokat a VI. miskolciborversenyen.

A szigorú zsűrik végülis egy nagyarany, két arany, 16 ezüst, 7 bronz és 5 oklevél elismerést adtak át a legjobb boraikkal nevezőknek. Az Infomr Média Kft. által alapított , első alkalommal átadott médiadíjatSuga István, miskolci szőlőtermelő nyerte el 2006-os évjáratú zenit fajtájú félédes borával. Miskolc város díját érdemelte ki Dobos László, aki öt aranyérmet kapott. További aranyérmes elismerésben részesült Géresi Pál Királyhelmecről, Koszta József, a Papp-testvérek, Brander István, Fedorás László, Bartha Gábor, Bartha Isatván,m Juhász Csaba, Szabó János, Kiss Vince és Adorján Imre.

Kapcsolódó cikkek: