Hatezerötszáz éves agyagszobrocskát találtak Spanyolországban

Madrid, 2012. október 30., kedd (MTI) – Hatezerötszáz éves agyagszobrocska töredékét tártak fel Spanyolországban, ez az Ibériai-félszigeten előkerült legrégebbi műalkotás.

A valószínűleg férfit ábrázoló szobrocskára Katalóniában, a San Sadurni-barlangban bukkantak, ahol immár 34 éve végeznek ásatásokat. Itt találták a tudósok a sörfőzésre és sörfogyasztásra utaló legrégebbi bizonyítékokat is.

Spanyol régészek arra következtetnek, hogy a San Sadurni-barlang egyfajta gyülekezőhely lehetett a középső neolitikumban a környéken szétszórtan élő csoportok számára – olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

A szobrocskának a torzója, a nyaka és jobb karja maradt fenn, de a régészek reményei szerint előkerül a bal karja is. A töredék magassága 8 centiméter, teljes hossza pedig elérhette a 16-18 centimétert, átmérője a mellkasnál 4 centiméter, a csípőnél 2,5 centiméter.

A régészek feltételezése szerint a figurát bőrszíjra fűzhették fel, s nyakban hordhatták, esetleg a barlangban akaszthatták fel.

– MTI –