Hatékonyabb kutatást biztosít a központ

Debrecen – A hallgatók segítése is célja a nemzeti parkok összefogásával alakult kutatóközpontnak.

Ünnepélyes keretek között írták alá csütörtökön azt az együttműködési megállapodást, melynek nyomán három nemzeti park összefogásával megszületett a Füves Élőhelyek Kutatóközpont.

A DAB Székházban tartott sajtótájékoztatón az Aggteleki, Hortobágyi, és Bükki Nemzeti Park képviselői mellett dr. Sailer Kornél a DE Természettudományi és Technológi Karának dékánja is megjelent, s hangsúlyozta hogy a központ létrejötte az egyetemek hallgatói számára szintén nagy jelentőséggel bír, mivel bekapcsolódhatnak a kutatásba tehetséggondozás keretében, de gyakorlatok folytatására is lehetőség nyílik.

Ezt emelte ki Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója is, valamint hozzátette, hogy a Kutatóközpont elsősorban aktuális kutatási témákat szerepeltet alapkoncepciójában. Ilyen többek között a klímaváltozás gyakorlati hatása a természetre, de középpontba helyezik az élőhelyrekonstrukciót is. A kutatóközpont vizsgálatainak részét ki kívánják terjeszteni más országokra, elsősorban az észak-amerikai prérire.

HBN-TOB