Hatékony a kamerás védelem a jászárokszállási temetőben

Jászárokszállás – Kamerákkal védik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászárokszállás temetőjét, a rongálóktól és a tolvajoktól.

A temetőben korábban rendszeresen megrongálták a sírokat, a fémből készült feszületeket pedig színesfém-tolvajok vitték el. A temető fenntartója és az önkormányzat, megelégelve a bűncselekményeket, tavaly 3 és félmillió forintból bekameráztatták a sírkertet.

A temető bejáratánál tábla figyelmeztet arra, hogy a területet figyelik. A biztonsági rendszer a nap 24 órájában üzemel, a kamerákat mozgásérzékelővel és riasztókkal is felszerelték. A képeket interneten továbbítják egy őrző-védő céghez, akik néhány perc alatt a helyszínre érnek, ha lopást vagy rongálást vesznek észre, és a rendőrséget is riasztják. A beruházást a helyi önkormányzat és az egyházközség közösen állta.

“Elegünk lett abból, hogy a temetőt folyamatosan rongálták, ellopták a sírokról a virágokat, a feszületeket, még a kripták tetejét is megbontották. Mióta a kamerák működnek, a sírkertben megszűntek a lopások és a rongálások. A rendszer fenntartása havonta néhány ezer forintba kerül, mivel az üzemeltető referenciamunkaként működteti.” – mondta el a Független Hírügynökségnek Gergely Zoltán polgármester.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében legutóbb a hétvégén, Törökszentmiklóson, a református temetőben rongáltak meg 52 sírt, a vandálok több millió forint kárt okoztak a sírkertben.