Hatástalan intők, menekülő tanárok – Vasárnap Reggel

Hatástalanok a mostani fegyelmező eszközök az iskolákban, egyre több tanár hagyja el emiatt a pályát. Van olyan iskola, ahol a diákok versenyeznek, kinek az ellenőrzőkönyve telik meg előbb intőkkel és rovókkal – állítja a Pedagógus Szakszervezet alelnöke.

Árok Antal szerint a gyerekek tudják, hogy csak súlyos vétség esetén távolíthatják el őket az iskolából, de még ebben az esetben is az intézménynek kell másik tanítási helyet találni számukra. A helyzetet súlyosbítja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek aránya 30 százalék – ez azt is jelenti, hogy a tanárok nem igazán számíthatnak a családok együttműködésére.

A pedagógusok most egy olyan listát akarnak összeállítani, amely meghatározza, hogy a liberális elvek mellett milyen szankciókkal élhetnének a tanárok. A dokumetumot az oktatási miniszternek is el akarják juttatni.

A gyerekek látják a kárát, ha arra nevelik őket, hogy bármit megtehetnek, hiszen ebben az esetben az életbe kikerülve hatalmas kudarcok várják őket – mondta a lapnak Árok Antal, aki szerint nem a körmöst szeretnék visszahozni a magyar közoktatásba.