Hatásos az itthon kifejlesztett vakcina

Hatásos a madárinfluenzua-vírus H5N1-es típusa ellen a Magyarországon kifejlesztett oltóanyag – jelentette be az egészségügyi miniszter szerdán Budapesten.

Az első vizsgálatok szerint megjelentek az antitestek azon emberek szervezetében, akik három hete elsőként kapták meg a vakcinát. A végleges eredményeket pénteken hozza nyilvánosságra a kormány. Rácz Jenő elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint a elleneanyag 99,9 százalékig biztos, hogy véd a H5N1 vírus ellen, a teljes bizonyosságot azonban csak az összes beoltott ember vérének megvizsgálása után lehet mondani.

A szakminiszter elmondta, hogy amennyiben bebizonyosodik a vakcina hatásossága, akkor néhány napon belül elkezdődhet annak gyártása az Omninvest cég telephelyén. Ennek a cégnek van ugyanis 1993 óta szerződése Magyarországgal a nemzetbiztonsági célokat szolgáló gyógyszerek elkészítésére.

Az állam – az Európai Unió előírásainak megfelelően – a 10 millió magyar lakosra 3,5 millió elleneanyagot gyártat le. Ez a mennyiség elegendő arra, hogy egy estleges járvány ne terjedjen el és ha szükséges lehet újabb mennyiséget gyártani. Az ellenanyag gyártása darabonként 1000-1300 forintba kerül és az első 3,5 millió oltóanyag legyártására megvan az állami keret.

Rácz Jenő hangsúlyozta, hogy ez az ellenanyag nem hatásos a madárinfluenza emberről emberre terjedő típusára, ez a veszély azonban egyelőre még valós. Amennyiben mégis létrejön, akkor most elkészült vakcina technológiájának köszönhetően legfeljebb néhány héten belül elkészülhet annak is az ellenanyaga.