Hatáskör hiányában nem vizsgált az ügyészség

Miskolc – Úgy tűnik, lesz ügyészségi viszgálat a miskolci betelepüléseket érintő ügyben. Miskolcon sokan beszélnek arról, hogy visszaélések történnek: jogosulatlanul veszik fel sokan a lakásvásárlási támogatást.

Konkrét információka ígérve kereste meg az ügyészséget Fodor Zoltán miskolci önkormányzati képviselő – úgy tűnik, ezzel elindulhat a vizsgálat, amelynek nyomán talán az is kiderülhet: történt-e, történik-e visszaélés a fészekrakó programra szánt pénz felhasználásánál.

Miskolcon sokan beszélnek arról, hogy ilyen visszaélések történnek: jogosulatlanul veszik fel a támogatást. Ezzel magyarázzák, hogy az utóbbi időben olyanok is beköltöztek, elsősorban az Avasra, akikről úgy tartják, aligha lesz pénzük a hitel visszafizetésére. Káli Sándor Miskolc polgármestere megfontoltabb hitelezésre szólította fel a pénzintézeteket.

Az ügyészség eddig nem indított vizsgálatot. Dr. Martossy Gyögy, a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség szóvivője portálunknak elmondta, hogy az ügyészség polgárjogi és közigazgatási szakágban hatáskör hiányában nem jogosult arra, hogy magánszemélyek és pénzintézet közötti jogviszonyban vizsgálódjon.

Ha adat merül fel

Az más lenne, ha adat merülne fel, vagy bárki információt szolgáltatna arra vonatkozóan, hogy valamilyen bűncselekmény, akár okirat hamisítás, csalás, vagy például vesztegetés gyanúja megalapozottan felvethető. Ilyen adat eddig nem jutott az ügyészség tudomására. Ha törvénytelen úton jutott lakás bárkinek a tulajdonába, az a szerződés semmisnek tekintendő – mutatott rá a szóvivő. Az állami támogatások miatt a magyar államot esetleg ért kárért, pedig a fészekrakó programban közreműködő bank felelős, ha a pénzintézet hibázott. Ilyen esetben, ha a akár más módon (az adós megfizeti a tartozást) nem térül meg a pénzintézetnek kell visszafizetnie a kárt az államnak – tette hozzá. Most egyelőre az ügyészség azt tudja megvizsgálni, hogy a fészekrakó programmal lakást szerzett tulajdonosok milyen kapcsolatban álltak a miskolci önkormányzattal. Helyiek voltak-e vagy sem? Kaptak-e segélyt Miskolcon vagy sem? Az is kiderülhet, hogy volt-e munkaviszonyuk. Ha pedig nem volt, valószínűleg magánokirat hamisítás történhetett, mert a banknál a hitel visszafizetése miatt igazolni kell a munkaviszonyból vagy másból szerzett keresetet.

 Mi várható?
Hivatalosan meg nem erősített információ szerint az ügyeskedés vagy akár bűncselekmény elkövetésével megszerzett lakások tulajdonosai, mivel jelentős részük nem rendelkezik munkahellyel, nem tudják majd fizetni a közüzemi számláikat és a törlesztést sem. Akkor bukhat majd be a dolog, és a hitelező bankok tulajdonába kerülhetnek az ingatlanok. Ezt követően jöhetnek a végrehajtók, és kötudott, hogy licit eljárás során, valós értéken alul kelhetnek el az ingatlanok. A piaci értékű újra eladást pedig megtilani nem lehet.

Kapcsolódó cikkek:

  • A Fészekrakó programról
  • Miskolc nem tervez betelepítést
  • Lyukóvölgy: betelepülők, elmenekülők
  • Fészekrakók az Avason