Határzár – Zajlik az építkezés előkészítése a Homokhátságon

Mórahalom, 2015. július 27. Építési területet jelző tábla és a honvédség BAT-2 típusú lánctalpas buldózere Mórahalom közelében az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszánál a magyar-szerb határon 2015. július 27-én.
Mórahalom, 2015. július 27. Építési területet jelző tábla és a honvédség BAT-2 típusú lánctalpas buldózere Mórahalom közelében az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszánál a magyar-szerb határon 2015. július 27-én. - © MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Röszke, Mórahalom 2015. július 27., hétfő (MTI) – Röszke és Mórahalom térségében több helyen is folyik az ideiglenes biztonsági határzár kivitelezésének előkészítése, katonai térképészek tűzik ki a kerítés nyomvonalát, a honvédségi munkagépek végzik a tereprendezést, és ahol szükséges, az aljnövényzet irtását – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója hétfőn.

Röszke közelében a magyar-szerb határtól néhány méterre lefestett végű, számozott karók jelzik a kerítés leendő nyomvonalát. A karók és a határvonalat jelölő fehér határkövek között több kilométer hosszan elvégezték már a tereprendezést, munkagépekkel elegyengették a talajt, illetve kivágták a cserjéket és a kisebb fákat. Hétfőn kora délután Mórahalom térségében két munkás egy aprítógéppel darálta le a kivágott növényeket.

A biztonsági határzár 175 méteres mintaszakaszától a honvédség két BAT-2-es típusú lánctalpas buldózere és más katonai munkagépek indultak el Ásotthalom irányába a határvonallal párhuzamosan. Itt egyeztettek a munkáról a HM Zrínyi Nonprofit Kft. katonai térképészei is.


homokhatsag2

Katonai térképészek egyeztetnek Mórahalom közelében az ideiglenes biztonsági határzár mintaszakaszánál a magyar-szerb határon 2015. július 27-én. | MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely


Orbán Viktor kormányfő az erdélyi Tusnádfürdőn szombaton jelentette be, hogy augusztus 31-éig megépül a kerítés Magyarország déli határán, az ettől eltérő időpontok érvénytelenek.

A miniszterelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor szombati fórumán kérdésre azt mondta, az eddigi tapasztalatok alapján egyhatodára, egyhetedére csökken azonnal az illegális határátlépők aránya az ilyen határzárak kialakításával. Hozzátette: nagyarányú javulást vár ettől a lépéstől.

A műszaki terveket a kormány jóváhagyta, a határidőket módosította, vegyes technikai megoldást választott – jelezte a miniszterelnök.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s