Határtalan napok, határtalan kultúra Miskolcon

Akt.:
A kiállítás megnyitóján
A kiállítás megnyitóján - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Nem az országok közti, sokkal inkább a gondolkodásbéli határok leküzdése a célja a Miskolci Nemzeti Színház Határtalan napok című programsorozatának – fogalmazott Szabó Máté, a színház művészeti vezetője.

A 2013-ban útjára indított fesztivált az idén is megrendezik Miskolcon, április 23–25 között a határon túli kultúráé lesz a főszerep. Három napon át a Felvidék három művészeti ága: a színház, a képzőművészet és az irodalom mutatkozik be a színházban.

„A teátrum céljának tekinti, hogy pusztán előadás-centrikus fesztivál helyett egy össz­művészeti, egész Miskolc számára jelentős eseményt hozzon létre” – fogalmazott a művészeti vezető a fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta azt is, hogy új nézőpontok, új vélemények, izgalmas, új látásmód érkezik a Határtalan napok fesztivál során a városba.

Idén a Komáromi Jókai Színház vendégszerepel Miskolcon. A közönség két előadásukat láthatja: Mikszáth Kálmán Különös házasság című művét, valamint a Dés-Geszti-Békés által jegyzett A dzsungel könyve című musicalt.

„A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy minél több oldaláról ismerhessék meg nézőink a vendégszínházat, annak művészeit és aktuális színházi törekvéseit” – mondta Szabó Máté.

Képzőművészet, irodalom

A színház mellett a határon túli képzőművészet és irodalom is bemutatkozik: František Turcsányi szlovákiai képzőművész festményeiből szerdán nyílt kiállítás a színházban, a tárlat egész hónapban látogatható. Április 23-án pedig az Irodalmi Szemle felvidéki folyóirat mutatkozik be a Feledy-házban.

– ÉM-NSZR –