Friss hírek

2009.09.25. 13:26

Ha a betegek érdekei megkívánják közbelép a békéscsabai önkormányzat

<p>Szükség esetén beavatkoznak a városi kórház finanszírozásába, ha az elmaradó központi finanszírozás miatt veszélybe kerül a betegellátás. Az önkormányzat azonban nem tudja és nem is akarja átvállalni a kórház mûködtetését - mondta el Vantara Gyula a Független Hírügynökségnek pénteken. Az elmaradt kifizetések, a kormányzati megszorítások miatt idén 600 milliós hiánnyal számolnak a városi kórházban.</p>

A kórház vezetése az önkormányazttal közösen több hatékonysági, takarékossági lépést is tett már, létszámleépítések is történtek, ennek eredménye, hogy éves szinten 80 millió forintot takarítot meg a kórház. Ugyanakkor a finanszírozás elmaradása miatt idén hatszázmilliós hiánnyal számolnak. Vantara Gyula elmondta: ez ezért történt így, mert a társadalombiztosítás nem fizeti ki az elvégzett szolgáltatásokat.

Az önkormányzat feladata az épület, az eszközök a karbantartás biztosítása, a mûködtetés a társadalombiztosításon keresztül az állam feladata. Az önkormányzat ezt nem tudja és nem is akarja átvállalni - fogalmazott Vantara Gyula. Kiemelte: figyelik az eseményeket, de nem tudnak és nem is akarnak egy elhibázott kormányzati politika miatt fizetni. Az önkormányzat ugyanakkor felkészült arra, hogyha a társadalombiztosítás elmaradó kifizetésie miatt növekednének a várólisták, vagy ellátási zavarok jelentkeznének, akkor közbelépjen. Arról, hogy ez mennyibe kerülne majd az önkormányzatnak, egyelõre nem tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!