Határsértők Kölcsénél

Alaposan szemügyre veszik az okmányokat
Alaposan szemügyre veszik az okmányokat
Nyírbátor – Az elmúlt napokban kilenc határsértőt – hat grúz, egy orosz és két moldáv állampolgárt- fogtak el a Nyírbátori Határőr Igazgatóság kölcsei kirendeltségének munkatársai.

Huszonharmadikán közvetlenül a határátlépést követően csíptek el határőrök két grúzt, huszonnegyedikén pedig Kispalád belterületén igazoltattak négy grúz és egy orosz állampolgárt, akik nem tudták igazolni hazánkban tartózkodásuk jogszerűségét. Mint meghallgatásuk során elmondták, illegálisan jöttek az országba.

Előbbieket az érvényben lévő toloncegyezmény értelmében kollégáink átadták az ukrán határőrizeti szerv munkatársainak, az utóbb említett öt fő menedékjogi kérelmet terjesztett elő, őket a BÁH Észak-Alföldi Regionális Igazgatóság Debreceni Kirendeltsége vette át.

Huszonhetedikén két moldáv állampolgárt igazoltattak Tiszabecs és Sonkád között, akikről szintén kiderült, hogy nem jogszerű az itt tartózkodásuk. A határátlépés körülményeinek vizsgálata után a moldávok az igazgatóság Idegenrendészeti Fogdájában kerültek elhelyezésre.

Ez idő alatt Záhonynál többen hamis vagy hamisított úti okmányokkal próbálkoztak beutazni az országba. Az útlevélkezelők több ízben találkoztak hamis schengeni vízumbélyegekkel, olasz és angol tartózkodási engedélyekkel, illetve hamisított ki és beléptető bélyegzőlenyomatokkal. A szabálytalankodókat közokirat-hamisítás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt kollégáink átadták az ukrán határőröknek, valamint beutazási és tartózkodási tilalom elrendelésére került sor velük szemben.

A tyukodi falunapon késő este egy világítás nélkül közlekedő Lada-t ellenőriztek a rendezvény biztosításában részt vevő határőrök. Az autó vezetőjéről kiderült, hogy nincs vezetői engedélye, hiszen mindössze 15 éves, és a szülei tudta nélkül indult autózni az éjszakába. A további eljárás lefolytatására a fiút a határőrök átadták a Mátészalkai Rendőrkapitányság munkatársainak.