Határon túli magyar szervezetek vezetői találkoztak a bálványosi szabadegyetemen

A decentralizációt és Románia átszervezését jelölte meg Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a következő esztendőkben a szervezet előtt álló feladatként. Markó a Kárpát-medencei magyar szervezetek vezetőivel tartott előadást a bálványosi szabadegyetemen.

Markó úgy fogalmazott: “a pártállamot lebontottuk, azonban továbbra is megmaradt a központosított állam. A következő húsz év feladata lesz ennek lebontása és Románia teljes átszervezése. Ez decentralizációt, vagyis a jelenleg bukaresti irányítás alatt álló közintézményeknek önkormányzati alárendeltségbe helyezését jelenti”.

A következő szükséges lépést a regionalizációban látja, vagyis a jelenlegi – nem megfelelő – fejlesztési régiók átszervezését. “Ezzel egyidejűleg kell megtörténjen a sajátos formájú autonómiák kialakítása” – magyarázta az RMDSZ elnöke, aki úgy véli: ezt követően még Románia föderalizációja is elképzelhető.

Csáky Pál, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke a Bugár Béla alakította Híd nevű új magyar párt létjogosultságát kérdőjelezte meg. Ennek létrejöttét veszélyesnek tartja, mivel “programot írt az asszimilációnak”. A felvidéki politikus egyébként azt állította a szervezetről, hogy “többségében magyar párt, de egymás között szlovákul beszélnek”. Csáky Pál szerint a kormány kisebbségellenes lépéseire csak elszánt ellenállással lehet reagálni. “Csak akkora erőnk van, amennyivel a közösség mögénk áll, tehát utóbbira is feladatok várnak”.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István hangsúlyozta: a határon túli közösségnek egy fontos elvárása van az anyaország felé. “Segítségre van szükség, hogy prioritásaink a magyar államnak is ugyanolyan fontosak legyenek. Vagyis olyan politikát folytasson, amelyben a határon túli magyar közösség az egységes nemzet részeként jelenik meg”.

Brezovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajnában a nemzetiségi politikát a jogkorlátozások irányába módosították, ami elukránosítási folyamatot eredményez. A kárpátaljai szervezet feladata lesz ez ellen fellépni, és valamilyen önigazgatási keretet teremteni a kárpátaljai magyarságnak.