Határon túli fiatal vállalkozók találkoztak Mezőkövesden

Határon túli fiatal vállalkozók találkoztak Mezőkövesden
© Fotók: Tóth Balázs
Mezőkövesd – Kétszázan vettek részt a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók találkozóján, amelyet idén Mezőkövesden rendeztek.

A határon túli fiatal vállalkozók egyórás előadásokat hallgattak meg egy-egy sikeres vezetőtől, tanácsadótól növekedésről, a vezető képzéséről, ügyfélélményről, csapatépítésről, a megfelelő emberek kiválasztásáról, illetve mentorálásban is lehetett részük.

Segítik őket

Ez már sorrendben a harmadik hasonló rendezvény volt, s 2016-ban ugyancsak Mezőkövesd adott otthont a találkozónak. Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a magyarok szülőföldjükön boldoguljanak.

img_5033_650

A Kárpát-medencei magyarság megmaradásának kulcsáról beszélt, eszerint azok maradnak leginkább lakóhelyükön, akik vállalkoznak. Ezért adott nekik támogatást a kormány az elmúlt években is. Kiemelte a hálózatépítést, azt, hogy sok magyarnak – különösen Kárpátalján – fontos az üzlet szempontjából, hogy az adott cégnek legyen magyar tulajdonosa, dolgozója.

img_5035_650

Beszélt arról is, hogy ki kell használni az uniós, a nemzeti és a magyar pályázatokat is. Az idei magyar vállalkozásfejlesztési pályázat 500 millió forintos keretösszegére 760 fiatal vállalkozó nyújtott be projekttervet.

img_5069_650

Potápi szerint a magyarságra veszélyt jelent az elvándorlás, az asszimiláció, valamint a népesedési problémák is. Ismertette, a vegyes házasságokból származó gyerekek inkább a többségi nemzetet választják identitásként, még az ebből a szempontból legjobb helyzetben lévő Kárpátalján is csak 53 százalék választja a magyarságot.

– TB –