Határon átnyúló munkaügyi együttműködés

Miskolc – Hat szlovák partnerrel kötött együttműködési megállapodást a regionális munkaügyi központ.

A magyar határ melletti hat szlovák – a kassai, a rimaszombati, arozsnyói, a losonci, a nagykürtösi és a tőketerebesi – regionális munkaügyi, szociális és családügyi hivatal és az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ között határmenti Együttműködési Megállapodást írtak alá kedden Lillafüreden.

„A szlovák munkaügyi hivatalok és a magyar munkaügyi központ fontos feladatuknak tekintik térségeik gazdaságának, gazdasági kapcsolatainak fejlesztését, a foglalkoztatási feladatainak megoldását ” – emelte ki Szabó József, a munkaügyi központ főigazgatója. A megállapodás célja, hogy meghatározza a felek illetékességi területén az eurorégiós együttműködések főbb irányait, módját, rendszerét. A megállapodás szerint a felek többek között kölcsönösen tájékoztatják egymást a térségükben tapasztalt lényeges munkaerőpiaci folyamatokról, tapasztalatot cserélnek a munkát keresők munkába állításában alkalmazott hatékony módszerekről, a munkaerő túlkínálat és hiány enyhítésében.

Tapasztalatok és tervek

A régióban megvalósult munkáltatói fórumok, állásbörzék tapasztalatairól Budai Sándor, az edelényi kirendeltség vezetője számolt be. Elmondta: mind a szlovák munkáltatók, mind a magyar munkavállalók részéről növekvő érdeklődéssel tekintenek a határon túli munkaerő, illetve munkalehetőség elé. A legutóbbi állásbörzén már mintegy 200 munkakereső jelent meg, alaposan fölülmúlva a várakozásokat. Jelenleg több mint 50 fő dolgozik a határon túli munkahelyen. Rövidesen 17 helyszínen nagyszabású állásbörze sorozat indul – tájékoztatott Szabó József –, melyre , a magyar vállalatokon kívül, várják a szomszédos régió érdekelt cégeit, vállakozásait is.

Szlovák lehetőségek
A kassai Regionális Munkaügyi Központ vezetője Briskar Jurij nagy lehetőségeket lát az együttműködésben. „Az a lényeg, hogy hiteles információk cseréljenek gazdát, a munkaerőhelyzet pozitívumait és negatívumait is magukban foglalva. A szlovákiai vállalkozások esetében – így például a kenyheci ipari parkban – nemzetközi cégek keresnek szakképzett munkaerőt. Jelenleg is van vállakozás, amely 30 szakembert is alkalmazni tudna. Elsősorban CNC esztergályosokat, hegesztőket keresnek – kiemelt fizetéssel. ”