Határon átívelő kapcsolat

Határon átívelő kapcsolat
A Magyar–Szlovák Határon Átívelő Vegyes Bizottság, a szlovákiai Rozsnyón ülésezett.

A magyar-szlovák kormányközi vegyes bizottság, a helyi önkormányzatok és közigazgatási szervek határon átívelő együttműködéséről szóló szlovák-magyar egyezmény alapján 2004-ben alakult, mely évente két alkalommal ülésezik.

A két állam kormányközi bizottság munkája hozzájárul a határ menti települések nagybani fejlődésének előmozdításához és a jószomszédi kapcsolatok építéséhez, ápolásához.  A vegyes bizottság magyar tagozatának társelnöke dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára. Alelnöke dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. A szlovák részről Maroš Zilinka, a szlovák belügyminisztérium államtitkára kijelentette: „Közös célunk, hogy könnyebbé tegyük a határ menti régiókban élők életét!”

A november 11-én megtartott ülés napirendi pontjai között szó volt: Rozsnyó és Szerencs városok, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Kassai Önkormányzati Kerület együttműködéséről, az euró bevezetésének eddigi szlovák tapasztalatairól és a határon átívelő infrastruktúra kérdéseiről. Az eseményen, a határon innen, jelen volt Tamás Barnabás a Sajó Rima Eurórégió társelnöke, valamint Dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő is.


Egy új Duna–híd építését tervezik

A magyar-szlovák vegyes bizottság támogatásáról biztosította a két ország közlekedési minisztériumai által kidolgozás alatt lévő pályázati projekteket,  melynek része egy új Duna-híd felépítése Révkomárom és Komárom között. A vegyes bizottság javaslattal élt a szerződések megkötésére.
Kölcsönösen az egészségügyi ellátását igénybe vehetik majd a magyar-szlovák határon élők?
Lehetséges, hogy a magyar-szlovák határ mentén élők, mely napjainkban már csak szimbolikus, a jövőben mindkét ország egészségügyi ellátását igénybe vehetik, hangzott el a Magyar-Szlovák Határon Átívelő Kormányközi Vegyes Bizottság csütörtöki egész napos, rozsnyói ülésén. A Bizottságban tizenöt-tizenöt fős magyar és szlovák delegált működik aktívan közre. A meghívottak közt jelen voltak polgármesterek, tárcavezetők, szakértők, valamint a nagykövetségek képviselői.
– Tamás István –