Határnyitást terveznek

Ömböly, Szaniszló – A magyar-román országhatár végleges megnyitására tett javaslatot az ömbölyi képviselő-testület és a szaniszlói helyi tanács. Határhelyzet. A megnyitás lehetőségei. [.pdf – 514KB]

– A két település között tavaly és az azt megelőző évben is volt két-két alkalommal határnyitás, amely a települések rendezvényéhez kötődött – tájékoztatott Trefán Gábor,Ömböly polgármestere, s hozzátette: a közelmúltban a romániai községben együttes ülést tartottak, amelyen a végleges határnyitás kérdését tárgyalták a jelenlévő képviselők.

Figyelembe véve a határátkelőhely megnyitásának lehetőségét a belügyminisztériumok által jóváhagyott program szerint – a két ország teljes jogú schengen-taggá válásáig tartó átmeneti időszakban – a településeknek lehetősége van a határon átnyúló együttműködési program keretében pályázat benyújtására – fogalmazott Trefán Gábor.

s mint elmondta, a pályázatot a határ mindkét oldalán lévő települések elkészítik és tükörprojektként szándékoznak benyújtani.

– A román-magyar határhoz vezető út megtervezése és pályázása érdekében együttműködési program megkötésére van lehetőség – folytatta a megkezdetteket Trefán Gábor.

Történelmi jelentőségű

Beszélhetek úgy, mint mindkét falu szülöttje, mivel Szaniszlón vagyok anyakönyvezve és Ömbölyön születtem – szólt hozzá Terdik János, nyíregyházi vállalkozó, aki szerint a keleti végeken egyedül a határmenti román települések járulhatnak hozzá gazdaságunk fellendítéséhez.

Erõsítené
a kapcsolatokat

Mint Trefán Gábor kiemelte: a határátkelõ
végleges megnyitása elõsegítené a vidéki
turizmus fejlesztését, kulturális és sportrendezvények
szervezését a szomszédos települések
között, s a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat
is erõsítené. Fontos továbbá, hogy
a jelenlegi határátkelõkön átutazáskori
több mint 100 kilométeres távolság jelentõsen
lerövidülne.

Takács József, szintén magyarországi vállalkozó azt kérte, a testületek tagjai úgy fogalmazzák meg a határozatot, hogy az átkelő az év 356 napján nyitva legyen.

Bioéttermet szeretnék nyitni, s ennek érdekében biomangalicát tenyésztenénk. Ha a határ csak ideiglenesen lenne megnyitva, a dolgozóknak gondot okozna az átkelés – fogalmazott.

Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke támogatja a az elképzelést, s a megvalósításra ösztönözte a képviselőket.

Történelmi jelentőségűnek nevezte a kezdeményezést Draveczky Károly József, romániai megyei tanácsos, s ígéretet tett, hogy a román belügy- és külügyminisztériumban is szorgalmazni fogja a megvalósítást.

– Koncz Nóra –