Határérték felett a Duna szennyezettsége – RTL Klub

Nagy eséllyel megbetegszik az, aki a tiltás ellenére úgy dönt, hogy a Duna fővárosi szakaszán fürdik, a víz ugyanis koszos és fertőzésveszélyes – hangzott el az RTL Klub szombati Híradójában. A jövő vasárnapig tartó ellenőrzési akcióban a vizirendőrség figyeli és bünteti azt, aki nem megengedett helyen fürdik.

A budapesti vízirendőrök azért is figyelik az illegális fürdőzőket, mert, mert idén már öten fulladtak a Dunába, legutóbb egy hajléktalan a Margit szigetnél. A hajléktalant figyelmeztették, hogy tilos helyen akar fürödni, el is ment, de később visszajött, és a vizirendőrök már csak a holttestét tudták kifogni a vízből – mondta Tóth Zoltán, a Dunai Vízirendészeti Kapitányság alezredese.

A fertőzésveszély miatt is tilos a Dunában fürödni. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat vizsgálata kimutatta, hogy a Duna vízében az úgynevezett E. coli – fekális eredetű szennyezettség – jóval meghaladja az egészségügyi határértéket.

A rendrség 17 hajóval ellenőrzi a következő egy hétben a Duna teljes magyarországi szakaszát, ahol az illegális fürdőzőkön kívül lopott motorcsónakokat is keresnek. Évente Európában ugyanis több 100 nagyértékű hajót lopnak el, amelyeket Magyarországon keresztül viszik Bulgáriába, és Lengyelországba. Az akcióban 11 ország vesz részt. A hajók alváz és motorszámát ellenőrzik.