Hatályba lép a Volán jövő évi menetrendje december 13-án

Hatályba lép a Volán jövő évi menetrendje december 13-án
Budapest – A Volán jövő évi menetrendje december 13-án lép hatályba, és 2016. december 10-ig marad érvényben, a társaságok 381 új járatot indítanak, 284-et leállítanak – közölte a Volán Egyesülés szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a menetrend szerinti helyközi járatokkal Magyarország 3154 településéből 9 kivételével valamennyibe el lehet jutni, ebből 2364 település ráadásul csak ilyen módon érhető el közösségi közlekedéssel.

Az új menetrenddel a közlekedési társaságok helyközi forgalomban munkanapokon 42 704 járatot, szabadnapokon 19 515, munkaszüneti napokon pedig 16 435 járatot közlekedtetnek.

A helyközi járatok száma a munkanapokon és szabadnapokon is minimálisan változik az eddigiekhez képest, ez átlagosan társaságonként 1 százalék körüli növekedést jelent.

A Volán Egyesülés közleményében hangsúlyozza: a helyközi autóbusz menetrend változásai megfelelnek a menetrendekkel kapcsolatban megfogalmazott kormányzati irányelveknek.

A vasúti csatlakozási helyek száma 246, ezeken a megállóhelyeken az autóbuszok előre meghatározott ideig várakoznak a késéssel érkező vonatokra.

A Volán Egyesülés tájékoztatása szerint a kiszámíthatóbb utazás érdekében a vasúti menetrendhez jobban alkalmazkodó vonal- és menetrend-módosításokat vezetnek be, illetve a vasúti közlekedést kiegészítő autóbuszjáratokat indítanak például Budapest-Kecskemét-Kiskunfélegyháza-Szeged, a Szeged-Kiskunfélegyháza-Kecskemét-Liszt Ferenc repülőtér-Budapest útvonalon.
Kínálatbővítő és a vasúti menetrendhez jobban igazodó változások lesznek országszerte, például Budapest elővárosi közlekedésében Biatorbágy, Érd-Törökbálint, Ecser-Maglód-Gyömrő térségében.

Az új menetrendben új vonalszámokat vezetnek be, egységesítik az autóbusz megállóhelyek elnevezését.

A Volán Egyesülés közleményében felidézi, hogy európai uniós pályázatok révén 2015-ben több regionális közlekedési központnál személyszállításhoz kapcsolódó infrastrukturális, illetve az utaskiszolgálási színvonalat emelő fejlesztéseket végeztek. Számos autóbusz-állomáson és megállóhelyen GPS-alapú utastájékoztatási és forgalomirányító rendszert vezettek be, több helyszínen az utazási színvonalat emelő technikai, utasbiztonságot vagy kényelmet fokozó felújítást hajtottak végre, és folyamatos az autóbuszos közlekedési társaságok kezelésében lévő 135 autóbusz-állomás fizikai és infokommunikációs akadálymentesítése.
Több közlekedési központnál 2015-ben új, illetve használt, ám magas színvonalú autóbuszokat vásároltak, és helyeztek forgalomba.

A szolgáltatás színvonalának javítását célozza az országos összeköttetéseket biztosító autóbuszjáratokon a vezeték nélküli, díjmentes wifi internet elérés fokozatos biztosítása az utasok részére – tájékoztatott a Volán Egyesülés.

– MTI –