Friss hírek

2011.02.19. 16:28

Milliárdos pályázatok Nyíregyháza-Sóstóra

<p>Kritikus helyzetben van a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., de ezt már az átadás-átvételkor tudtuk - fogalmazott Kovács Ferenc. Nyíregyháza tavaly októberben megválasztott, fideszes polgármestere viszont abban bízik: a Parkfürdőben jelenleg folyó, 1,2 milliárdos fejlesztés átalakításával és a kidolgozás alatt álló, Sóstógyógyfürdő egészét érintő, 3 milliárd forintos projekttel eredményessé lehet tenni a nyíregyházi fürdőket. Pénteken egyúttal bejelentette: közös megegyezéssel megválnak a cég korábbi vezérigazgatójától, helyére újat nevezett ki.</p>

Kovács Ferenc úgy fogalmazott: már a koncepció szintjén vannak problémák a sóstói Parkfürdőben folyó 1,2 milliárdos beruházással, a korszerűsítés és bővítés terve sok átgondolatlan elképzelést tartalmaz. Ezeket megpróbálják a lehetőséghez mérten kiküszöbölni, átalakítani. Kifejtette: 2004 és 2009 között 1,3 milliárd forintjába került a városnak a fürdő üzemeltetése a beruházási költségeken kívül, vagyis évente minden nyíregyházi lakos 1800 forinttal támogatta, ez tovább nem tartható.

A pénzügyi helyzet, a fürdőben folyó beruházások, az üzemeltetés problémái azonnali intézkedéseket sürgettek, ezért a polgármester csütörtökön a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. élére új vezérigazgatót nevezett ki Podlovics Roland, eddigi politikai tanácsadója személyében. Az új vezető feladata - mint elmondta - nemcsak a válságmenedzselés lesz, hanem Sóstó komplex fejlesztési programjának kidolgozása és levezénylése is. Ez egy 3 milliárdos, 62 százalékos támogatást élvező program, amely előkészítése már tavaly elkezdődött. A regionális fejlesztési tanács támogatja a programot, remélik, így tesz a kormány is. Ebben kiemelt helyet kap a szolgáltatás színvonalának emelése, a parkolási gondok enyhítése (tavaly több mint 500 ezer látogatója volt a Nyíregyházi Állatparknak), szállodafejlesztés és -bővítés, korcsolya- és jéghokipálya kialakítása, a két tó összenyitása, sétány építése a tó körül, mindezek annak érdekében, hogy ne szűk 3-4 hónapra korlátozódjon az idegenforgalmi szezon.

A cég élén 2009 óta álló Gyöngyösi Szabolcs, leköszönő vezérigazgató úgy fogalmazott: nehéz gazdasági helyzetben vette át a céget, de azt nem gondolta, hogy ekkor a baj. Hozzátette: az üzemi veszteséget sikerült a korábbi 170 millióról tavaly 100 millióra csökkenteni. Nyíregyháza fürdőiben 2010-ben 380 ezer vendéget fogadtak, ebből 109 ezren a nyári szezonban működő Parkfürdőbe, 130 ezren az egész évben nyitva tartó Aquariusba váltottak jegyet. Leszögezte: a tulajdonos szíve-joga eldönteni, hogy kivel akar együtt dolgozni, így a leváltásában nem talál semmi különöset, nem érzi magát politikai üldözöttnek. Március 31-én közös megegyezéssel szűnik meg a szerződése a társaságnál, addig az új vezető munkáját segíti az átadás-átvételben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!