„Hatalmas történelmi pillanat ez!”

Akt.:
Indul a kisvonat
Indul a kisvonat - © Fotó: ÉM-Archívum
Miskolc – Magyarország legatt­raktívabb és talán legszebb kisvasútja, a lillafüredi is megújul.

„Lefordítva” ez is olvasható a keddi Magyar Közlönyben, és meg is írtuk csütörtökön. Azt is megtudtuk, hogy az erdészetek (és az általuk fenntartott vasutak) 6, a MÁV 1,4, az egyéb fenntartású vasutak 2,5 milliárd forinthoz juthatnak.

Nagy örömünkre szolgált a hír! – ezzel kezdte kérdésünkre Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője a választ. – Pontos számadatokkal egyelőre nem tudunk szolgálni, hogy társaságunk pontosan mekkora forráshoz jut, de információink szerint az erdőgazdaságok által fenntartott kisvasutak összesen 6 milliárd forintot kaphatnak. Bizonyosnak látszik, hogy pályarekonstrukcióra lehet lehetőségünk, illetve a gördülőállományunk teljes felújítása is megtörténhet.

„Nagy mérföldkő”

A LÁEV fővonala (Dorottya utca – Garadna) 14 kilométer hosszú, míg a teljes vonalhálózat a szárnyvonallal együtt 25 kilométer.

– Hatalmas történelmi pillanat ez az életünkben, nagy mérföldkő, ami azzal vetekszik, amikor 1920-ban megépült a vasút – jelentette ki a szakember, aki kiemelte, hogy a tervezett felújításokkal a közlekedésbiztonságot is jelentősen javítani tudják majd.

– ÉM-JLI –


Miskolc - Hogy pontosan mekkora összeget szánnak a vasút fejlesztésére, nem tudni. A lillafüredi kisvasút fejlesztése is szerepel a kedd délután megjelent Magyar Közlönyben. Hogy pontosan mekkora összeget szánnak a vasút fejlesztésére, nem tudni, csak annyit: 8,5 milliárd forintot fordít kisvasút...