Hatalmas tisztogatási hadmûvelet kezdõdött Afganisztánban

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi csapatok több ezer katonája kezdett helyi idõ szerint szombat éjfél után offenzívát a tálib felkelõk ellen Afganisztánban – erõsítette meg a NATO. A déli Helmand tartomány Marjah körzetében indított akció az elsõ nagyobb hadmûvelet a térségben azóta, hogy az amerkai elnök döntött a csapaterõsítésrõl. Az offenzíva különlegessége, hogy abban most elõször afgán katonák is részt vállalnak a nemzetközi csapatok mellett.

A NATO nemzetközi biztonsági erõinek (ISAF) közleménye szerint a “tisztogatási” hadmûveletet több kisebb, “felfejlõdési” akció elõzte meg, amelyek biztosították, hogy az offenzíva “új fázisba léphessen”. Tájékoztatásuk szerint a Mushtarak-hadmûvelet keretében az elmúlt hetekben többször is összecsaptak a nemzetközi haderõ katonái a térségben a tálib fegyveresekkel. Az ISAF szerint az akciót az amerikai tengerészgyalogosság vezeti, és célja, hogy átvegyék a világ egyik legnagyobb ópium-elõállító régiója fölött az ellenõrzést a táliboktól.

A Mushtarak-hadmûvelet az elsõ része annak a nagyszabású offenzívának, amely azt célozza, hogy helyreállítsák az afgán kormányzat irányítását Helmand tartományban. A tartomány kormányzója, Mohammad Gulab Mangal néhány nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy a kormányzat készen áll arra, hogy a katonai mûveletek után felállítsa a civil szolgálatokat, köztük a rendõri és biztonsági erõket.

A légierõvel támogatott szárazföldi mûvelet a legnagyobb katonai akció Afganisztánban a háború több mint nyolc évvel ezelõtti kezdete óta. Egyben az elsõ nagyobb hadmûvelet azóta, hogy Barack Obama amerikai elnök tavaly decemberben 30 ezer fõs amerikai csapaterõsítésrõl döntött. Az akció a várakozások szerint néhány hétig is eltarthat, mivel a térségben rejtõzködõ tálib fegyveresek valószínûleg a végsõkig kitartanak, és véres harcokra készülnek.