Hatalmas tömegtüntetés Belgrádban

Kormányellenes tüntetést tartottak szombaton a szerb fővárosban. A belgrádi képviselőházhoz a becslések szerint 70 ezer tüntető vonult ki. A rendőrség ennél kisebb tömegről számolt be. Szerinte legfeljebb 55 ezren lehettek a demonstrálók. Nagy volt a rendőri készültség, mert a hatóság attól tartott, hogy szélsőséges futballhuligánok összecsapásokat provokálnak majd. A tüntetést több ellenzéki erő, köztük jobboldaliak, populisták és nacionalisták hívták össze.

A szervezők a kormány távozását követelték. Azt szeretnék elérni, hogy Szerbiában előrehozott választásokat tartsanak. Eredetileg 2012 tavaszán kellene voksolniuk a polgároknak déli szomszédunknál.

A szombati tiltakozást a Szerb Haladó Párt (SzNSz) hívta össze. Csatlakozott hozzá több kisebb szervezet is. Abban reménykednek, hogyha előrehozott választások lesznek, akkor azon jól szerepelnek. Az emberek ugyanis elégedetlenek a jelenlegi kabinettel. A gazdasági válság Szerbiában is komoly gondokat okozott: jelentősen nőtt a munkanélküliség és az infláció is. A tüntetésen résztvevők közül volt, aki azt mondta: a mostani, Európa-barát vezetés magukra hagyta őket, és bármilyen változás csak jobb lehet. A demonstráción főleg középkorúak vettek részt, ez az a réteg, amely a leginkább megérezte a válságot, a legtöbb állásából elbocsátott ebből került ki.

Alekszandar Vucsity, az SzNSz elnökhelyettese azt mondta a tüntetésen, hogy ha a demonstrálók szavát nem hallja meg a hatalom, akkor két hónap múlva ismét az utcára mennek. És akkor addig el sem mennek, amíg nem lesz kormányváltás.

– Független Hírügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából