Hatalmas profitzuhanás a Molnál az első félévben

Majdnem 60 százalékkal kisebb nettó eredményt ért el a Mol 2007 első félévében, mint tavaly ugyanekkor – derül ki az olajtársaság csütörtökön közzétett gyorsjelentéséből. Harmincegy milliárddal csökkent a kitermelés értéke, ami a növekvő olajárat számításba véve különösen figyelemre méltó. Óriási, 33 milliárdos vesztesége volt a cégnek a pénzügyi műveletekben, a mérleget egyebek közt a vegyipari üzletág háromszorosára nőtt profitja javítja.

Tavaly az első hat hónapban 211,9 milliárd forint nettó nyeresége volt a Molnak, a most zárul félévben viszont csupán 86,4, ami 59 százalék csökkenés. Mérséklődött a kitermelés, nagyrészt egy gáz- és olajmező eladása miatt – indokolja a változást a társaság vezetősége. Tíz százalékkal kevesebb, 84,4 milliárddal kevesebb haszon származott a feldolgozásból és a kereskedelemből, mint tavaly.

Rendkívül kedvezőtlenül érintette a Mol mérlegét a háromszorosára, 39,3 milliárdra nőtt adózási kötelezettség, aminek magyarázata az, hogy tavaly még érvényesíthetett a beruházások után kedvezményt, idén már nem. A beruházások és befektetések soron is a kétszerest meghaladó, 100,7 milliárd forint kiadás áll, ami az utóbbi pár hétben bejelentett külföldi felvásárlások eredménye.

A vegyipari érdekeltségek 24,8 milliárdos haszna már most nagyobb, mint a 2006-ban egész évben elért nyereség. Ugyancsak sokat javított az eredményen a TVK-részvénycsomag felvásárlásához kapcsolódó 14,4 milliárdos egyszeri eredmény.

A Mol üzemi eredménye az elemzői várakozásoknak megfelelően, 38 százalék csökkenést mutat, de a pénzügyi műveletek óriási veszteségével általában nem számoltak az előzetes értékelések.