Hatalmas kérdőjel az M30-as továbbépítése

Hatalmas kérdőjel az M30-as továbbépítése
Miskolc, Budapest – Mikor készül el és milyen lesz a Miskolcot és Kassát összekötő autópálya?

Orbán Viktor miniszterelnök idei tavaszi miskolci látogatásán tett ígéretet arra, hogy folytatódik az M30-as autópálya építése, amely – belecsatlakozva az országhatár a Kassa közötti sztrádába, összekötné a két fontos régióközpontot.

Csönd az ügy körül

Az bizonyosnak látszik, hogy a grandiózus beruházást az állami költségvetésből kellene finanszírozni, mert az uniós projektek között nem található ilyen. A kormányfői bejelentés óta azonban – mindazon túl, hogy átadták a forgalomnak az M30-ast és a 26-ost összekötve Miskolcot elkerülő utat – látszólag nem sok történt ebben az ügyben. Augusztus végén ugyanakkor bejelentette a kormányzat, hogy új típusú, csökkentett műszaki tartalmú gyorsforgalmi utakat építene a következő években.

Mi a csökkentett tartalom?

Dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője október 5-én a Miskolc–Kassa autópályával kapcsolatos kormányzati tervekről kérdezett az Országgyűlés plenáris ülésén. Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikai államtitkára az M30-as továbbépítésének határidejéről azt mondta, hogy a kormányzati ciklus végére készül el a beruházás. A szakpolitikus nem tartotta kizártnak, hogy az M30-ast is csökkentett műszaki tartalommal folytatnák Kassa felé (azaz akár szintbeli útkereszteződésekkel, netán közlekedési lámpával ellátott utat is el tudnak képzelni a fejlesztés részeként).

ÉM-SZB
hirdetés


hirdet�s