Hat uniós ország válaszolt Magyarország kérésére: több mint 2 millió homokzsákot ajánlottak fel

Több uniós ország is felajánlásokat tett, miután Magyarország 2 millió homokzsákot kér az Uniótól az árvíz elleni küzdelemhez.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének csütörtöki tájékoztatása szerint a kértnél több, összesen 2,12 millió homokzsákot küldenének Magyarországra hat országból. Ezek közül Hollandia 100 ezer darabos felajánlását már el is fogadta Magyarország.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Magyarország 2 millió homokzsákot kért az Uniótól az árvíz elleni küzdelemhez. A magyar hatóságok kedd este 8 órakor indították be a sürgős támogatásokra vonatkozó úgynevezett uniós polgári védelmi mechanizmust, mivel az árvízi védekezésben eddig már 3,6 millió homokzsákot használtak fel az országban, és a készletek kimerülőben vannak.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének csütörtöki tájékoztatása szerint Németország szerdán több mint 1,2 millió homokzsákot ajánlott fel a magyar árvízvédelmi kapacitások megerősítéséhez. További száz-százezer homokzsákot ajánlott fel a Cseh Köztársaság, Hollandia és Horvátország is. Ausztria 250 ezer homokzsákot ajánlott fel, Dánia 300ezret. Hollandia ajánlatát Magyarország már elfogadta, a többi felajánlást jelenleg mérlegeli.

Május 15-e óta az ország folyóin összesen 930 kilométeres hosszon kellett ideiglenes árvízvédelmi intézkedéseket bevezetni. Az ideiglenes védekezéshez eddig már 3,6 millió homokzsákot használtak el, és a készletek kimerülőben vannak. Az árvízi helyzet továbbra is folyamatosan romlik, ezért az országnak még jobban meg kell erősítenie árvízvédelmi kapacitását, és folytatnia kell az ideiglenes védekezést. Az árvízvédelmi munkálatok négy területen összpontosulnak: az észak-magyarországi folyók mentén, az Alföldön, a Kapos völgyében és a Bakonyban.