Hat új fővárosi cégvezető kinevezéséről dönt szerdán a gazdasági bizottság

Első körben hat új fővárosi cégvezető kinevezéséről dönt szerdán az önkormányzat gazdasági bizottsága – jelentette be Demszky Gábor főpolgármester kedden, sajtótájékoztatón. A legtöbb cég vezetőjének megbízása május 31-én jár le, addig még több vezető lecseréléséről döntenek. A főváros új gazdasági programjáról és az oktatási- illetve az egészségügyi reformról szóló előterjesztések csütörtökön kerülnek a fővárosi közgyűlés elé.

A főváros szolgálgató és gazdálkodó cégeinek új pályára állítása jegyében június 1-től a főváros sok cégét új vezérigazgató irányítja majd. Első körben szerdán hat kinevezésről dönt az önkormányzat gazdasági bizottsága.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. élére Bielek Péter kerül, aki – a többi között – uniós szakértő, jelenleg még Brüsszelben dolgozik – jelentette be Hagyó Miklós a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. élére Ferenci Tibor kerül. A vállalathoz tartozik a 15 fővárosi fürdő, amelynek fejlesztésében magántőkét is bevonna a főváros, de ez nem jelent privatizációt – közölte Hagyó Miklós. A Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt. új vezetője Gáspárdy Gergely. A több mint 200 ezer budapesti lakást ellátó Főtáv élére Kovács Lajos személyében energetikai szakmérnök kerül – mondta el Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt-t Gál Csaba vezeti, a Parking Kft. élére pedig Gyarmati Zoltán kerül.

A főpolgármester-helyettes hozzátette: csütörtökön a fővárosi közgyűlés elé kerül a város új gazdasági programja, illetve a tavalyi gazdálkodást elemző jelentés. Tavalyról csaknem 29 milliárd forint maradt meg, a város ugyanis kevesebbet költött és több iparűzési adót szedett be a tervezettnél. A pénzmaradványból idén tudnak fejlesztéseket megvalósítani.

A fővárosi egészségügyi intézmények átalakításának költségei ötmilliárd forintba kerülnek, ennyit szeretne elnyerni a főváros az egészségügyi struktúra-átalakítási pályázaton. A főpolgármester szerint szövetségesként számítanak Horváth Ágnes egészségügyi miniszterre. Az 1100 egészségügyi álláshely megszűntetéséhez csaknem kétmilliárd forintnyi végkielégítésre van szükség, ennek felét szintén pályázat útján szeretné elnyerni a főváros az állami költségvetésből.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes elmondta, a fővárosi szakképzés átalakítása kapcsán a tervezettnél kevesebb dolgozót kell leépíteni, a 394 megszűnő álláshelyből 189 pedagógusi, de ebből csak 54 aktív, a többi nyugdíjasokat érint. Az oktatási intézmények átalakításához egymilliárd forintra van szükség, a végkielégítésekhez pedig 770 millióra.

Azzal a hírrel kapcsolatban, hogy a 4-es metró Etele téri végállomásánál elmérték az indítóakna méretét és emiatt késik a fúrópajzs indítása Demszky Gábor annyit mondott: az információ téves. Most összegzik az első fúrópajzs indítása utáni tapasztalatokat, ennek alapján állítják be a másik fúrófejet. Ezért indul két héttel később a második fúrópajzs a tervezettnél. A főpolgármester közölte, a tervek szerint a BKV új vezérigazgató-helyettest nevez ki Olti Ferenc személyében a 4-es metróval kapcsolatos munkálatok felügyeletére.Sporthírek