Hat új fővárosi cég élén lesz változás

Hat új fővárosi cégvezető kinevezéséről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Önkormányzat Gazdasági Bizottsága. Az eddigi vezetők megbízása május 31-én lejár, így ettől kezdve új ember vezeti majd a Fővárosi Közterületfenntartó Zrt-t, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t, a Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt-t a FŐTÁV-ot, a Vagyonkezelő Központ Zrt-t és a Parking Kft-t.

A bizottság üléséről az ellenzéki képviselők kivonultak. Kifogásolták ugyanis, hogy nem volt előzetes pályáztatás és csak fél órával a döntés előtt kapták meg az új cégvezető-jelöltek nevét. Somlyódi Csaba, a bizottság elnöke a döntés után elismerte, nem megszokott dolog az, hogy ilyen rövid idővel a döntés előtt tudják meg a képviselők az új jelöltek nevét, azt azonban hozzátette, hogy a jogszabályok nem írják elő, hogy előzetesen pályázatot írjanak ki ezekre a posztokra. A fővárosi képviselő arról is beszámolt, hogy még a jövő hónap végéig szinte valamennyi fővárosi cég élén változás várható. Ezekről azonban csak később születik döntés. Somlyódi Csaba a bizottsági ülés után elmondta, hogy a személycserék egy részére azért van szükség, mert a fővárosi cégek vezetői közül többen elérték a nyugdíj-korhatárt, de mint mondta, az is megszokott dolog, hogy egy új főpolgármester-helyettes új emberekkel szeretné folytatni a munkát, ezért elfogadhatónak tartják a területileg illeték! es Hagyó Miklós javaslatait.

A szerdai bizottsági döntés értelmében a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. élére Bielek Péter kerül, aki – a többi között – uniós szakértő, jelenleg még Brüsszelben dolgozik. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. élére Ferenci Tibor kerül. A vállalathoz tartozik a 15 fővárosi fürdő, amelynek fejlesztésében magántőkét is bevonna a főváros, de ez nem jelent privatizációt. A Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt. új vezetője Gáspárdy Gergely. A több mint 200 ezer budapesti lakást ellátó Főtáv élére Kovács Lajos személyében energetikai szakmérnök kerül. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt-t Gál Csaba vezeti, a Parking Kft. élére pedig Gyarmati Zoltán kerül.

A Gazdasági Bizottság döntése végleges, már csak egy formai lépés van hátra: az érintett cégek alapító okiratába ugyanis be kell vezetni a névváltozásokat. Az új vezetők megbízatása 2011. május 31-ig tart.