Hat piros gyertya a koszorún Komlóskán

Szent Miklós napi istentisztelet a komlóskai templomban
Szent Miklós napi istentisztelet a komlóskai templomban - © Fotó: Bánhegyi Gábor
Komlóska – Komlóskán a legtöbb ünnep az egyházi ünnepekhez kötődik.

A hegyaljai Komlóska sokáig színtiszta ruszin településnek számított, manapság is döntős többségben vannak a görög katolikusok a településen. A zsáktelepülésnek egyetlen temploma van, a domboldalon található görög katolikus templom, amely nagy jelentőséggel bír a helyi hívő közösség életében.

Fontos a hitélet

– Advent idején a hagyományaink szerint az adventi koszorún hat piros gyertyát helyezünk el, és vasárnaponként azokat gyújtjuk meg – mondja Köteles László, Komlóska polgármestere. – A ruszin emberek hagyományosan vallásosak, a településünk több mint 95 százaléka vallja görög katolikusnak magát. Számunkra természetes élmény a hit megélése, fontos szerepet játszik az életünkben az ünnepek megtartása, a hagyományok ápolása, a templom látogatása. Az általános iskolánkat ugyan nem vette át az egyház, de minden tanuló ministránsként vesz részt az istentiszteleteken.

Majdnem minden ünnepünk az egyházhoz kötődik.” Köteles László

Ottjártunkkor Szent Miklós napját ünnepelték, így december 6-án az iskolaidő egy részét a komlóskai kisdiákok – Komlóskán egytől négy évfolyamig összesen nyolc gyerek jár az ország legkisebb iskolájába – a templomban segítettek a parókusnak az ünnepi istentiszteleten.

– Majdnem minden ünnepünk az egyházi ünnepekhez kötődik – mondja Köteles László. – Advent idején különösen sok ünnepünk van. Bár advent idején 40 napos böjtöt kellene tartanunk, ez különösen a korábbi időkben nehezen volt tartható. A Karácsony előtti böjti időszak télre esik, ilyenkor voltak a faluban hagyományosan a disznóvágások. Miután évtizedekkel ezelőtt még nem létezett fagyasztóláda, így nem minden akkor előállított ételt lehetett tartósítani, ráadásul minden disznóvágás hagyományos eseménye volt a disznótor. Miután a családok rendszeresen segítettek egymásnak, így gyakorlatilag alig volt olyan nap, amikor ne rendeztek volna disznótort. Az egyházi előírások azonban segítettek ezen, hiszen advent idején is a hétfő, a szerda és a péntek a szigorúan vett böjti nap, ezt pedig be lehetett és be lehet tartani.

Minden péntek böjti nap

Komlóskán a menzán évekre visszamenően minden péntek böjti nap.

– Az egyházi hagyományok szerint nem csupán az adventi és a húsvéti böjt idején böjti nap a péntek, hanem az év minden pénteki napja az. Körülbelül húsz évvel ezelőtt figyeltük meg, hogy sok idős komlóskai lakos péntekre nem kért ebédet. Akkor megvizsgáltuk, ennek mi az oka, és elmondták, ilyenkor ők böjti napot tartanak. Ezért akkor bevezettük, hogy minden pénteken igazodunk ehhez és böjti menüt kínálunk, vagy halas- vagy húsmentes ételeket készítünk. Ennyire fontos volt az öregeink számára az egyházi hagyomány, így ezt mi is tovább visszük. Nemrégiben Ausztriában jártam és ott azt láttam, hogy nem csupán a böjti időszakban élik meg az ottaniak ugyanezt, hiszen a legtöbb étterem pénteken egy külön böjti étlapot is kínál a hívőknek – mondja Köteles László.

– ÉM-BG –


Illusztráció
Miskolc - Az adventi időszaknak a katolikusoknál megvannak a liturgikus szokásai. Rorate A rorate vagy hajnali mise vagy angyalmise vagy aranyos mise a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig minden nap hajnalban tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére és Jézus...

A sárospataki Örömhírvétel Görögkatolikus Óvodában a harmadik gyertyát is meggyújtották a koszorún
Sárospatak - Három lila és egy rózsaszín gyertya található a hagyományos adventi koszorún. A hívők mellett a nem vallásos emberek is tudják, hogy az adventi időszakot éljük, de nem mindenki van tisztában azzal, ez mit is jelent. Az Úr eljövetele – Az advent a katolikus egyházban a karácsonyt me...