Hat Pest megyei településen indított iskola alma akciót a Magosz

Október elsejétől hat Pest megyei településen indított iskola alma akciót a Magosz – jelentette be Budai Gyula a szervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Dunavarsány, Gyál, Kiskunlacháza, Szigetszentmiklós és Tököl iskolásai egy hónapon át minden nap egy-egy darab almát kapnak az iskolában. Az érdi iskolások pedig hétfőtől kapják a gyümölcsöt. Októberben az előzetes számítások szerint 15 060 diák között több mint 30 tonna almát osztanak szét, amit 65 forint plusz áfás kedvezményes áron vásárolhatnak meg az önkormányzatok a szabolcsi termelőktől.

A Magosz szeretné a programot országos szintre kiterjeszteni, ezért levélben keresik meg az önkormányzatokat. Budai Gyula szerint a magyar termelők legnagyobb problémája az, hogy hogyan értékesítsék a megtermelt árut, ezért az Iskola Alma akció mellett úgy is próbálnak nekik segíteni, hogy a hétvégén a IX. kerületben az önkormányzattal közösen alma -és burgonyavásárt is szerveznek, ahol a budapestiek a hazai termelők áruját vásárolhatják.

Az Iskola Alma akcióban résztvevő települések polgármesterei példaértékű úttörő kezdeményezésnek nevezték a programot. Az akció megszervezésében a Pest megyei Fidelitas is segítséget nyújtott, Galambos Eszter, választmányi elnök azt mondta: remélik, hogy a magyar fiatalokat arra is rátudják szoktatni a programmal, hogy a későbbiekben rendszeresen vásároljanak egészséges élelmiszert.