Hat órakor indulhat a közlekedés az M7-es új szakaszán

Délután Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter jelenlétében átadták az M7-es autópálya Balatonszárszó és Zamárdi közti szakaszát, benne a kőröshegyi völgyhíddal. A forgalom koraeste, hat órakor indulhat meg az új szakaszon.

A 14 kilométer hosszú pályaszakasz 76 milliárd forintba került, ebből 41 milliárdot az 1,8 kilométeres völgyhídra áldoztak.

Kóka János elmondta, hogy az elmúlt tíz évben több, mint 40 terv készült az autópálya szakaszra és a települések ezt a variációt támogatták.

A forgalomba helyezés előtt még ellenőrzik az útjelző táblákat korlátokat és felfestéseket. A völgyhíd jellegzetessége, hogy az uniós normáknak megfelelően nincs rajta leállósáv, az autósoknak tehát a szokásosnál is körültekintőbben kell áthajtaniuk rajta.

Az új szakasz a Balaton déli partszakaszát tehermentesíti. A kőröshegyi viadukt majdnem két kilométer hosszú, legmagasabb pontja 88 méter. Az építkezés 3 éve kezdődött az átadás azonban többször csúszott. A völgyhíd 2 hídfőre és 16 pillérre támaszkodik; egyetlen pillérben annyi betonacél van, hogy a huzal Kőröshegytől Budapestig érne. A viaduktnak saját biztonsági kamerarendszere és állandó személyzete lesz. A fel-, illetve lehajtó csomópontokban elektromos jelzőtáblák irányítják majd a forgalmat, és szükség esetén a személyzet egyetlen gombnyomással le tudja terelni az autókat a völgyhídról.