Hat gyermek súlyos állapotban a kóli bélbaktérium miatt Franciaországban

Párizs  (MTI) – A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés miatt hat gyermek kórházba került az északi-franciaországi Lille-ben: állapotuk súlyos, de nem életveszélyes – közölte csütörtökön a helyi egészségügyi hatóság szóvivője.

A 20 hónap és nyolc év közötti korú gyerekek súlyos hasmenéses tünetekkel kerültek szerda este kórházba, miután a Lidl diszkontáruházban forgalmazott egyik előrecsomagolt darálthús-termékből fogyasztottak. A hatóságok szerint az ételmérgezésnek nincs köze a németországi járványhoz. A Steaks Country márkájú fagyasztott termék francia gyártója a France Info hírrádiónak ugyanakkor elmondta, hogy a felhasznált húst Németországból importálták.

Guy Lamorlette, az északkelet-franciaországi Saint Dizier nevű településen található SEB cég elnöke később úgy pontosított, hogy a darált hús alapanyagának egy része Németország mellett Belgiumból és Hollandiából származik, a feldolgozás Franciaországban történt. Az ételmérgezést okozó termékbe került húst “több beszállítótól” szereztük be – mondta a gyártó. A hatóságokhoz hasonlóan megerősítette: “semmi nem utal arra, hogy bármilyen kapcsolat lenne a németországi járvánnyal”.

A francia egészségügyi hatóságok közlése szerint minden vizsgálat azt igazolta csütörtökön, hogy az ételmérgezést okozó kóli bélbaktériumnak nem ugyanaz a forrása, mint annak, amelyik járványt okozott Németországban. A feltételezések szerint a németországi járványt az alsó-szászországi Bienenbüttel biokertészeti üzeméből származó mutáns baktériummal fertőzött csíra okozta.

“Vásárlóink egészségügyi biztonsága előnyt élvez” – közölte Jérôme Gresland, a Lidl franciaországi üzleteinek társigazgatója, miután bejelentette, hogy szerda este valamennyi boltjukban minden Steaks Country márkájú terméket kivontak a forgalomból, s visszatérítik minden vásárlónak a darált húsból készült szeletek árát, amennyiben visszaviszik azokat a boltokba.

A megbetegedett hat gyermek között nincs kapcsolat, azonkívül, hogy mindegyikük evett ugyanabból a típusú darált marhahússzeletből, amely Franciaországban a gyerekek egyik kedvenc ételének számít. A gyerekek különböző észak-franciaországi településeken élnek, de valamennyiüket a lille-i kórházban ápolják. Egy hetedik gyermek is ételmérgezést szenvedett, de őt már szerda este hazaengedték a kórházból.

A különleges kóli bélbaktérium Franciaországban évente átlagosan mintegy száz megbetegedést okoz, a németországi járványhoz képest enyhébb formában. A France 2 közszolgálati televízió hírmagyarázata szerint Franciaországban nem járvány, hanem “klasszikus kollektív ételmérgezés” történt: a kezdetektől ismeretes a fertőzés eredete, s miután az ominózus termékeket a forgalmazó azonnal kivonta a forgalomból, a fertőzés terjedését feltehetően azonnal megállította.