Hat és fél évet kapott a rozsályi volt őrsparncsnok

Hat év hat hónap börtönre ítélte a Debreceni IÍtélőtábla szerdán a rozsályi volt rendőrőrsparancsnokot. A férfit hivatalos személy által kötelességszegéssel üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett vesztegetés és hivatali visszaélés elkövetésében találta bűnösek a bíróság. Az akkor 35 éves férfi 2008-ban cigarettacsempészeknek segített abban, hogy “biztonságosan” átjussanak illetékességi területén. Feleségét bűnsegédletért 2 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, végrehajtását 4 évre felfüggesztette. Az ügynek még három vádlottja volt, de az ő ítéletük már I. fokon jogerőssé vált.

A vádirat szerint a rozsályi volt őrsparancsnok és felesége anyagi gondokkal küzdött, ezért a férfi kitalálta, hogy cigarettacsempészeknek anyagi ellenszolgáltatásért cserébe segít abban, hogy az illegális dohányárut szállító gépkocsik a rendőrőrs illetékességi területén zavartalanul áthaladhassanak. Ezt a feleségével is közölte. A parancsnok alkalmanként 50 ezer forintot kapott a szállítmányok biztosításáért. Bizonyíthatóan négyszer vett át pénzt, ebből kétszer ő, egyszer a felesége és egyszer a testvére.

A férfi belement abba is, hogy az ügyben negyedrendű vádlott cigarettacsempész haragosának lakásában csempészcigarettát helyezzenek el, amit ő egy razzia során meg is talált.

Mindezekért a volt rozsályi őrsparancsnokot a 6 év 6 hónap börtönbüntetés mellett a Debreceni Ítélőtábla 5 évre eltiltotta a közügyektől, továbbá 200 ezer forint pénzmellékbüntetésre és ugyanakkora összegű vagyonelkobzásra ítélte. A 10 év rendőri foglalkozástól való eltiltást – melyet I. fokon szabtak ki rá – az ítélőtábla mellőzte. Az ítélet jogerős.Sporthírek