Hat-e a miniszterre az éhségsztrájk?

Éhségsztrájkba kezdett a pácini polgármester. A falujáért, s a térségért. Az ok dióhéjban: a Tisza elöntheti a települést, ha a Vásárhelyi- terv keretében az árapasztóval együtt megvalósítandó infrastruktúrális beruházások nem történnek meg, állítja a polgármester.

A minisztérium nem tagadja, meg kell oldani a problémát, de konkrét időpontot – a korábbi ígéretekkel ellentétben – nem határoznak meg. Barati Attila ezért folyamodott elkeseredést tükröző tiltakozó akciójához.

A levél

Megkerestük az ügyben illetékes minisztert kérdéseinkkel (mint kiderült dr. Kolbert István a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter az), válaszként ugyanazt a levelet kaptuk, amelyet Barati Attila polgármesternek küldtek el. A levélben olvasható: „ 2005. év decemberében a közbeszerzési pályázat kiírásra kerül Pácin és Nagyrozvágy belterületi vízrendezésének kivitelezési munkáira. Erre a rendelkezésre álló források: a 2005. évi költségvetés Területfejlesztési fejezete és a 2006. évi kötelezettségvállalási lehetőség, illetve a 2006. évi költségvetési forrás. (…) 2006. év végére az összes érintett település (köztük Pácin) belterületi vízrendezésére, szennyvízelvezetésre és -tisztítására az összes engedélyezési terv elkészül.”

Újra elküldtük

A minisztérium azonban nem válaszolt ezzel a levéllel kérdéseinkre. A tárca terveit tartalmazza ugyanis, vagyis nem konkrét építkezést ígér. Ezzel biztos, hogy nem elégszik meg a polgármester, gondoltuk, sem olvasóink. Így újra eljuttattuk kérdéseinket a miniszterhez, például azt, hogy befolyásolja-e az éhségsztrájk ténye döntésében. Segítheti-e vagy éppen gátolhatja ez a tény a minisztériumi vagy kormányszintű döntéshozatalt?

A válaszokat szerda délelőttre ígérték Kolbert István sajtóirodájában.

HM