Hat amerikai katona halt meg Irakban

Egy nap alatt hat amerikai katona halt meg Irakban szombaton – közölte az Egyesült Államok hadserege vasárnap. Ezzel 3218-ra emelkedett az iraki háborúban elesett amerikaiak száma. Közben Washingtonban az iraki invázió közelgő negyedik évfordulója előtt több tízezer tüntető követelte a háború befejezését. Öt katona akkor vesztette életét, amikor az út mellett elhelyezett bombák robbantak fel mellettük Bagdadban. A hatodik áldozat az iraki fővárostól északra fekvő Tikritben halt meg. Washingtonban és Los Angelesben óriástüntetést tartottak szombaton az iraki háború ellenzői. A demonstrálók, akik között több vietnami veterán is volt, az amerikai csapatok kivonását követelték.

Az amerikai fővárosban pontosan negyven évvel ezelőtt, 1967-ben tartották azt a békemenetet, amely fordulópontot jelentett a vietnami háború megítélésében. Ettől kezdve annak befejezését már nemcsak kisebb csoportok, hanem az amerikaiak többsége követelte.

Az iraki háború ellen több európai országban is tüntetnek szombaton. Madridban húszezren, Isztambulban hatezren vonultak az utcákra, de Koppenhágában, Prágában, Athénban és Szalonikiben is több százan demonstráltak.Sporthírek