Hasznosíthatóak lehetnek a magyar árvízvédelmi-vízgazdálkodási tapasztalatok Thaiföldön

Budapest, 2012. május 11., péntek (MTI) – Jó esély lehet arra, hogy magyar mérnökök bekapcsolódjanak thaiföldi árvízvédelmi programokba – mondta az MTI-nek Korcsog Attila, az Aquaprofit Zrt. mérnök tanácsadója, aki a Magyar Mérnöki Kamarát képviselő vízügyi szakértő küldöttség tagjaként járt az ázsiai országban május elején.

 

A szakmai út célja az volt, hogy a Thaiföldön tavaly ősszel pusztító árvíz után a magyar mérnökök tájékozódjanak a vízgazdálkodási-árvízvédelmi programokról, és megvizsgálják, milyen lehetőségek adódnak a hazai szakemberek számára.

Korcsog Attila elmondta: a thai kormány stratégiai bizottságot hozott létre az érintett minisztériumok, intézmények bevonásával és nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre és az árvízvédelmi rendszer fejlesztésére. Felülvizsgálják a gátak, tározók állapotát, fejlesztik az előrejelzési, riasztási rendszert és a szervezetet is.

A térség földrajzi és történelmi hagyományainak megfelelően Thaiföldön elsősorban japán és dél-koreai vízügyi szakértők segítenek a vízgazdálkodási tervek megvalósításában. Az Aquaprofit mérnök tanácsadója szerint azonban van néhány olyan szakmai terület, ahol a 150 éves magyar árvízvédelmi-vízgazdálkodási tapasztalatok jól hasznosíthatóak lehetnek Thaiföldön.

A meglévő árvízvédelmi és vízminőség-védelmi tervek felülvizsgálata, szakmai auditja mellett Korcsog Attila kiemelte a komplex informatikai – döntéstámogató – rendszerek tervezését és üzemeltetését.

A szakember szerint árvízi helyzetben az adatok folyamatosan érkeznek az irányító központba, de a sok döntési alternatíva értékelése, egyszerűsítése komoly segítség lehet a döntéshozók számára. Ehhez az adott rendszerre, vízgyűjtő-területre vonatkozó, kockázatelemzésen nyugvó döntési mátrix elkészítése szükséges. Korcsog Attila szerint ennek létrehozásában például részt tudnának venni a magyar mérnökök.

A szakmai párbeszéd folytatására júniusban lehetőség nyílik, mert Budapesten rendezik meg az ASEM (Asia-Europe Meeting) szemináriumát a több országot érintő Duna-régió és Mekong-régió együttműködéséről.