Hasznos volt a tájolás Miskolcon

Akt.:
Az egészségügyi szakmákkal is ismerkedtek a rendezvényen a diákok
Az egészségügyi szakmákkal is ismerkedtek a rendezvényen a diákok - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Tájoló Napot szervezett szerdán a Szabó Lőrinc Általános Iskolába a megyei kereskedelmi és iparkamara.

– A Kereskedelmi és Iparkamarának a szakképzés területén számos feladata van, így a pályaorientációban is olyan feladatokat látunk el, mint ez a program, amely során képzőhelyeket látogatunk, szakmabemutatókat tartunk a fiatalok számára – nyilatkozta Tóth Ádám Zoltán, a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési szakigazgatója. Elmondta, tanműhely-látogatásokat és vetélkedőket is szerveznek.

Hat területen

– A mai nap a Tájoló Nap program néven fut, és az az újdonság benne, hogy hat különböző területen a diákok képességeit, készségeit figyeljük és mérjük – folytatta Tóth Ádám. – Mindezek eredménye megmutathatja, hogy mely területeken fogékonyabbak a gyerekek későbbi szakmák tanulására, elhelyezkedésre. Ugyanakkor képet adhat arról is, hogy a hat területen – egészségügy, kereskedelem, kézművesség, műszaki, turizmus–vendéglátás, üzlet–ügyvitel – milyen alapkompetenciákkal rendelkeznek. Mindez segítséget nyújthat a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt a későbbi szakmaválasztásban.

Balajtiné Markó Judit, az iskola igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a pályaválasztás a család, az iskola és a gyerekek életében is nagyon fontos.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

– Mi is szem előtt tartjuk, hogy a gyerekeink jó iskolában tanulhassanak. Tapasztalataink szerint nagy részüknek határozott elképzelései vannak, de sokan bizonytalanok, így nekik ez a mai nap mindenképpen nagyon nagy segítség és hasznos. Igyekeztünk nemcsak a nyolcadikosokat, hanem az alsóbb évfolyamokat is bevonni.

Szobeczki Jázmin és Szobonya Johanna iskolaválasztás előtt állnak, hiszen nyolcadikosok.

– Sok szakmával ismerkedtünk ma meg, melyek segítségével rátalálhattunk önmagunkra is – mondta Jázmin. – Nekem az egészségügy nagyon tetszik: jó embereken segíteni, jó gyógyítani.

Johanna?

– Nagyon elgondolkodtam… – felelte. – Megtetszett az egészségügy. Nyelvvel akartam korábban továbbmenni, de most nem tudom, szóval nagyon hasznos volt ez a nap.

– ÉM-JLI –