Használhatnak gumilövedéket a rendőrök a nemzeti ünnepen

Szükség esetén használhatnak a rendőrök gumilövedéket március 15-én, de csak a biztosítás parancsnokának engedélyével, és kizárólag lábra célozhatnak – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján az országos rendőrfőkapitány. Bene László beszélt arról is, hogy az ünnepi rendezvények biztosításában részt vevő rendőrökön lesz azonosító. A biztosítás országos parancsnoka Bene László, aki többek között Gergényi Péter budapesti főkapitánnyal együtt a Teve utcai rendőrpalotában figyeli majd az eseményeket.

Méltóságteljes és nyugodt ünneplésre készül a rendőrség március 15-én, azonban megfelelő felkészültséggel és megfelelő erővel készen állnak majd arra, hogy fellépjenek az esetleges rendbontók ellen – jelentette ki Bene László. Közölte: ha szükséges, gumilövedéket is használhatnak ismét a rendőrök, de szigorúbb feltételekkel: csak a biztosítás parancsnoka, vagy sürgős esetben a helyszíni parancsnok engedélyével adhatnak le lövéseket. A fegyverrel rendelkezők a korábbi gyakorlattal ellentétben már csak a parancsnok mellett állhatnak, az általa meghatározott emberekre és célzottan lábra lőhetnek, ha támadólag lép fel valaki az egyenruhásokkal szemben.

A főkapitány leszögezte: fontos, hogy olyan emberek ne sérüljenek, akik úgynevezett passzív ellenállást tanúsítanak, azaz nem mennek el a rendőrségi felszólítás hatására, de nem is támadnak a rendőrökre. Ha megtiltanák a gumilövedék használatát, akkor olyan lehetőséget vennének el a rendőröktől, amellyel saját testi épségüket tudják óvni – tette hozzá.

A főkapitány beszélt arról is, hogy március 15-én minden kivezényelt rendőrön lesz azonosító: a karjukon egy jelvényen, a dzsekijük elején pedig jobboldalt odahímezve. Akin bevetési ruha lesz, annak a sisakjáról is le lehet majd olvasni az azonosító számot.

Bene László a tájékoztatón elmondta azt is, hogy az őszi zavargások óta jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a rendőrségnél, és az állományt taktikailag is megfelelően felkészítették. Felállítottak egy egészségügyi csoportot, amelynek feladata elsősorban az esetlegesen megsérült egyenruhások ellátása lesz, azonban a mentő kiérkezésig másokon is segítenek.

A rendőrség egyébként két nagy létszámú és komoly rendezvényre készül március 15-én: a központi állami ünnepségekre, illetve a Fidesz rendezvényére. A biztosítások országos parancsnoka Bene László lesz, a megyékben a főkapitányok, a fővárosban Gergényi Péter, az egyes helyszíneken pedig rendőrkapitányok. Az operatív irányítást országos viszonylatban Szabadfi Árpád, a rendőrfőkapitány helyettese végzi majd.

Bene László közölte azt is, hogy azok a rendőrök, akik ellen a szeptember-októberi események miatt eljárás indult – bár nincsenek felfüggesztve – a biztosításban nem vesznek majd részt.

A főkapitány kérdésre válaszolva elmondta, hogy vannak információik olyan csoportokról, amelyek tagjai rendbontásra készülnek, konkrétumokat azonban erről nem árult el.Sporthírek