Kórházi beruházás

2020.01.19. 11:00

Új CT-készülék segíti a kórházi diagnosztikát

A megyei központi kórház Semmelweis-­tagintézményének közel 300 millió forintos beruházása.

Nagy-Hankó Krisztina

Átadták a készüléket

Fotó: Bujdos Tibor

– Az új CT-készülékkel folytatott tevékenységet korábban külső szolgáltató látta el, amelyet a kórház visszaszervezett. Az új betegellátó részleget a Semmelweis-tagkórház volt igazgatósági épületében alakították ki, az épületrész megújításával, rekonstrukciójával. A beruházás egyik részeként a készüléket befogadó épületben kiszolgálóhelyiségeket kellett létrehozni, utat biztosítani mind a járó-, mind a fekvőbetegek számára – mondta dr. Révész János főigazgató.

Alkalmassá tették arra, hogy egy komplex képalkotó vizsgálati központ lehessen a jövőben. A beruházás másik része a CT-készülék megvásárlása volt, amely egy nagy teljesítményű 128 szeletes gép. Nagy felbontású képet ad, rendkívül gyors, rövid idő alatt sok beteget tudnak megvizsgálni így – tette hozzá a főigazgató. Korábban a megyei kórházban is munkába állítottak már egy CT-t, céljuk az, hogy a vizsgálatra a várakozási időt jelentős mértékben lerövidítsék.

Gyors és hatékony

A csúcskategóriájú készülékkel egy teljes test vizsgálat 15-20 másodperc alatt elvégezhető – hangsúlyozta dr. Kostyán László, a Képalkotó Diagnosztikai Centrum vezető-főorvosa. Ráadásul kisebb sugárdózissal dolgozik, mint a korábbi gépek. November óta élesben tesztelik, eddig csak pozitív tapasztalataik vannak a dolgozók és a betegek részéről is. Évente 12-13 ezer vizsgálatot tudnak elvégezni majd. Ugyanennek a gépnek a 12 éves változata segíti már a betegellátást a megyei kórházban. Az új technika azonban felfrissülést, sikerélményt ad a kollégáknak is – emelte ki a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában